Новини

Какво се случва покрай мен

Адвокат Димитър Вълчев: Обучението по правна грамотност да влезе в бургаските училища

Адвокат Димитър Вълчев: Обучението по правна грамотност да влезе в бургаските училища

И сега се провеждат лекции от страна на полицаи, но те не дават нужните резултати, убеден е Вълчев

В бургаските училища да има специални часове по правна грамотност. Това предложение отправи адвокат Димитър Вълчев, който бе гост в онлайн предаването „Избери посока на Бургас”, организирано от Живко Табаков, кандидат за кмет на Бургас и общински съветник от ДБГ. Темата тази седмица бе Сигурност.

Адвокат Димитър Вълчев през 2013 година получава званието „Млад предприемач на годината”. През 2016 година става съосновател и председател на Фондация „Помощ навреме”. Сега Вълчев специализира „Основни принципи на човешките права в Биомедицината” към Съвета на Европа, с тясна насоченост към изследване на международните и национални стандарти в областта на: събирането и съхранението на здравна информация, информираното съгласие за медицински интервенции, провеждането на генетични тестове, трансплантация на органи тъкани и други.

„Бургазлии имат право на безплатна правна помощ по закон. На местно ниво обаче също може да се направи много. Имах идея, която споделих с г-н Табаков и той откликна позитивно на нея, за безплатни семинари, чрез които да се повиши правната грамотност на хората. Това може започне още от училищата. Преди две години участвах в занятие с деца от 11 клас, където проведох лекция за правата ни при полицейска проверка и арест. Учениците реагираха позитивно, имаха въпроси и проведохме диалог”, каза адвокатът.

Според него децата са една от най-уязвимите групи по отношение на престъпленията. Част от тях работили още от малки и срещали много проблеми с недобросъвестни работодатели. Учениците имали проблеми също и с агресията у дома и в училищата.

„Това са важни проблеми, които имат и правен характер. Не само на местно, но и национално ниво трябва да се предприемат стъпки за правна култура. Нужни са и семинари за превенция на детската и младежка престъпност. Сега се провеждат лекции от страна на полицаи, но те не дават нужните резултати. Считам, че на тези срещи трябва да присъстват и адвокати, хора които са отдали живота си да защитават правата на гражданите”, заяви още адвокат Вълчев.

Кандидатът за кмет на Бургас Живко Табаков приветства идеята на Вълчев и призна, че по негови наблюдения действително много от бургазлии, особено по-младите такива, не са запознати с правата си.

 

Споделете в:

Последвайте ме в

Социалните мрежи!