Новини

Какво се случва покрай мен

Бургас трябва да инвестира в международна реклама

Бургас трябва да инвестира в международна реклама

Бизнесът сам ще започне да инвестира в строителство на хотели, но те трябва да сав периферията, а центърът да остане място за разходка

Живко Табаков е роден в Бургас през 1977 г. Завършил е „Управление на хотели и ресторанти“, „Туризъм“ и „Международен Бизнес“.  От 1998 година работи в сферата на туризма. Управлявал и консултирал редица успешни компании. Съветник в Политическия кабинет на министъра на туризма – Николина Ангелкова. Член на Съвета на директорите на „Слънчев бряг“ АД. Заместник областен координатор и общински председател  на „Движение България на гражданите“ – Бургас. Кандидат за общински съветник от листата на Реформаторския блок.

Г-н Табаков, през последните месеци основно акцентирате върху развитието на Бургас като международна туристическа дестинация. За целта обаче са необходими стратегически инвестиции, които да превърнат Бургас в притегателен център както за български, така и за чужди туристи. Имате ли конкретни идеи и как ще ги реализирате?

Когато говорим за туристическата индустрия като основен приоритет на Бургас, трябва да знаем, че това означава много по-висок процент от бюджета на общината да бъде отделян за инвестиции в туризма. Като казвам инвестиции, имам предвид най-вече рекламна политика в международен план, която да се провежда от местната власт, а отговорността за това да се носи от ресорен заместник-кмет. Това е политическо решение, което трябва да бъде взето още в началото на следващия мандат и постигането, на което ще бъде основната ми задача като общински съветник. Превръщането на туристическата индустрия в основен приоритет за Община Бургас означава да се промени икономическата ос на града. Да не забравяме, че само преди 20 години Бургас беше индустриален център, в който функционираха няколко големи и тежки производства. Както казах и преди, и в момента водя разговори с голям инвеститор, който има желание да изгради увеселителен парк от типа на „Дисниленд“. Подобна инвестиция наистина би имала решаващо значение за развитието на града и за превръщането му в емблема на българската туристическа индустрия.

Сарафово вече има яхтено пристанище. Има ли бъдеще яхтеният туризъм в региона?

Разбира се. В програмата си съм заложил двата квартала Сарафово и Крайморие да се превърнат в притегателен център за богати туристи. Те имат потенциал да бъдат витрината на Бургас, през която да рекламираме града си като дестинация за този тип туризъм. Бъдещата администрация трябва да създаде подходящи условия и среда това да се случи максимално бързо.

Говорите обикновено за големи инвеститори, които да стъпят в Бургас. Къде е мястото на по-малките местни фирми в бургаската икономика?

Малките и средните фирми до голяма степен зависят от големите инвеститори. Те трудно биха могли да функционират сами по себе си. Когато говоря за привличане на големи инвеститори в туризма, аз винаги казвам, че това ще помогне на развитието на селското стопанство, леката промишленост, сферата на услугите и търговията. Това са все отрасли за малкия и средния бизнес, които създават реални работни места. Не съм човек, който противопоставя дребния и средния бизнес на едрия. Мисля, че тези два типа бизнеси нямат база за конкуренция и печелят взаимно един от друг. Едрият бизнес има нужда от дребния и средния и обратно. Всичко обаче се случва много по-бързо, когато имаме голяма инвестиция, около чието обслужване да се завъртят малките и средните предприятия.
.
Неоспорим е фактът, че в активния туристически сезон хотелската база в града е запълнена изцяло и е недостатъчна. При увеличаване на туристопотока как ще се справите с този проблем?

С това трябва да се справи бизнеса. Убеден съм, че ако се появи тенденция за чувствително увеличение на туристите в Бургас , бизнесът сам ще пожелае да инвестира в туристическа база. И тук идва ролята на местната власт, която трябва едновременно да помогне на инвеститорите и да насочи инвестициите им в правилната посока. Според мен изграждането на големи хотелски бази трябва да се случва в периферията на града, а центърът да остане място за отдих и разходка.

Какъв е потенциалът на Бургас за развитието на различните видове туризъм региона?

Ако искаме да превърнем Бургас в целогодишна туристическа дестинация не можем да разчитаме само на морския туризъм. Разбира се този вид туризъм ще си остане най-популярния за Бургас и трябва да се развие. Бургас все още е дестинация, през която туристите преминават, за да стигнат до Созопол, Несебър или Приморско. Целта ни е колкото се може повече български туристи да идват на почивка в Бургас през лятото.
Много важен елемент за туристическата ни инфраструктура е круизният туризъм. Бургас може да се развие като спомагателна дестинация на Истанбул и голяма част от круизните кораби, които посещават Турция да минават и оттук. За да постигнем тази цел още от сега трябва да установим партньорски отношения, както с компаниите, които осъществяват круизите, така и с градската управа на Истанбул. Естествено ще трябва да се направят още инвестиции в пристанище Бургас.
Не бива да подценяваме културно-историческия туризъм, който е привлекателен и за чужди и за български туристи. Бургас има потенциал да се превърне в основна разпределителна точка, от която българските и чуждите туристите да посещават културно-исторически маршрути, като Морските крепости на България, които включват маршрута Камен бряг – Каварна – Балчик – Варна – Бяла – Несебър – Бургас – Созопол –Китен- Синеморец. Това означава инвестиции в транспорта и вътрешната реклама на тези дестинации.
И накрая, но не на последно място – Бургас има всички характеристики за развитие на силен конгресен туризъм, който може да се осъществява през цялата година. Една от задачите на администрацията през следващия мандат трябва да бъде привличането на големи инвеститори за развитието на по-големи и удобни бази в тази посока.

 

Източник: http://flagman.bg/article/87892

Споделете в:

Последвайте ме в

Социалните мрежи!