Новини

Какво се случва покрай мен

Бургаски политици обединиха сили: Искат референдум за по-чист въздух

Бургаски политици обединиха сили: Искат референдум за по-чист въздух

В никакъв случай не искаме да прилагаме рестриктивни мерки само и единствено по отношение на "Кроношпан", но контрол е нужен, коментира общинският съветник Живко Табаков

Желание за свикване на референдум за чистотата на атмосферния въздух в Бургас обедини представители на различни политически сили в Бургас по време на кръгла маса, организирана от "Движение България на гражданите".

В дискусията участие взеха представители на Инициативния комитет за дейността на "Кроношпан", Живко Табаков, общински председател на ДБГ, Стоян Грозев, председател на Инициативния комитет и областен координатор на ДБГ, Даниела Божинова (ПП "Зелените"), представители на Организацията за закрила на българските граждани (ОЗБГ), общинските съветници: Константин Бачийски (СЕК), Кирил Петков (БСП), Тодор Ангелов (от гражданска квота на АБВ), Ангел Божидаров (независим общински съветник), Владимир Павлов (областен лидер на партия "Възраждане") и граждани. Всички те изразиха мнението, че това е сериозна стъпка в борбата срещу мръсния въздух, който трови бургазлии.

Идеята за свикване на референдум е на Инициативен комитет за дейността на "Кроношпан", чиято подписка не успя да влезе за разглеждане в местния парламент поради липсата на изискуемия по закон брой подписи, възлизащ на 9478, представляващи подписите на 1/20 от гражданите с избирателни права, които имат постоянен адрес на територията на община Бургас. Поради тази причина те потърсиха подкрепата на общинските съветници.

По време на днешната дискусия стана ясно обаче, че местните политици са готови да изготвят и входират докладна записка, само ако референдумът не е насочен към конкретно предприятие.

"Давам си сметка, че инвеститорите в Бургас не са много и не е редно да се провежда целенасочена кампания срещу някой от тях. В никакъв случай не искаме да прилагаме рестриктивни мерки само и единствено по отношение на "Кроношпан", но контрол е нужен", коментира общинският съветник Живко Табаков.

Той допълни, че очаква под докладната записка да се разпишат повече общински съветници, за да влезе за обсъждане. В личен разговор своята подкрепа вече е изразил и Евгений Мосинов.

Областният координатор на ДБГ Стоян Грозев подчерта, че "Кроношпан" на няколко пъти е увеличавал производствените си мощности. За новата инвестиция е била проведена екологична оценка, а не Оценка за въздействие върху околна среда – ОВОС. Обществено обсъждане не е провеждано, защото процедурите не са го изисквали, а в същото време заводът се намира на 300 м от жилищните блокове в к-с "Славейков".

"Всички знаем, че фините прахови частици са изключително вредни за здравето на хората. В демократичните общества се чува гласът и мнението на хората. От ИК приемаме въпросите, които ще бъдат поставени в бъдещия референдум, да обхващат цялостното подобряване на атмосферния въздух, без да се посочва конкретен завод", заяви Стоян Грозев, инициатор на подписката за изместването на "Кроношпан" извън пределите на града.

Даниела Божинова отбеляза, че България е единствената държава в ЕС, в която има проведени само три национални референдума и нито един от тях валиден, за съжаление.

Костантин Бачийски от СЕК пък припомни, че има над 100 сигнала в последната година за качеството на въздуха в Бургас, но проблем не е констатиран от компетентните институции, което определи като доста смущаващ факт.

"Или съединенията, които се измерват от уредите, са различни от тези, които причиняват дразнене и неприятно усещане, или нормите, които са допустими, са прекалено високи. Не можем да изместим предприятието, искаме да спазваме законовата рамка. Нужен е месечен мониторинг или сензорна система в реално време, които да показват какво се случва. Това е кауза, към която всички бургазлии трябва да се обединят, защото става въпрос за нашето здраве", призова Константин Бачийски.

Така се стигна до решението допитването до гражданите на Бургас да бъде със следната формулировка:

1. Считате ли, че е необходимо Община Бургас да предприеме всички допълнителни мерки, съобразно действащото законодателство, за ограничаване на замърсяването на атмосферния въздух на територията на общината?; 

2. Искате ли Община Бургас да сключи договор с независима международна организация за изготвяне пълен анализ на въздуха в общината и извършване на ежемесечен мониторинг на показателите и вредните емисии във въздуха? 

Докладната записка за свикване на референдум по горните въпроси ще бъде оставена в деловодството на Общински съвет Бургас, където общинските съветници от различните политически сили ще могат да се запознаят с нея и подкрепят. Предвижда се референдумът да бъде проведен заедно с местните избори догодина, за да бъдат спестени средства от местния бюджет.

 

 

Споделете в:

Последвайте ме в

Социалните мрежи!