Новини

Какво се случва покрай мен

Бургазлии от няколко поколения боядисваха яйца в парка с МДБГ

Бургазлии от няколко поколения боядисваха яйца в парка с МДБГ

„Равненчанка” най-добри в месенето на козунаци, дъщеря на журналистка пък стана майстор на великденското яйце

На най-важния ден от Страстната седмица – Велики Четвъртък, бургазлии от няколко поколения се събраха в парка на к-с „Изгрев”, за да боядисват яйца, както повелява традицията. Първото яйце бе потопено в червената боя от общинския председател на ДБГ Живко Табаков. С него той положи кръст върху челото на малката Симона, като и пожела здраве и щастливо детство.

Инициативата за цветен празник сред природата е на младежите от „Движение България на гражданите”, които проведоха надпревара за боядисване на великденски яйца на открито и конкурс за най-вкусен домашен козунак. За музикалната програма се погрижиха жените от фолклорните групи „Ветренски славеи” и „Равнечанка”.

Малко след изпълненията, дамите от двете формации се впуснаха и в оспорвана битка за майсторски омесен козунак. След дегустацията на тестените изделия, журито в състав: Живко Табаков, Милева Владкова и Ралица Стаматова от МДБГ, връчи грамотата на Мария Славова, представител на фолклорна група „Равненчанка”.

Дъщерята на бургаската журналистка Мануела Янева пък грабна приза за най-красиво великденско яйце. 10-годишната Константина Янева вложи истинско старание и в замяна получи първата награда.

За всички останали малчугани имаше много лакомства, книжки за оцветяване и играчки. По време на празника, децата научиха за ритуалите и символите, свързани с най-светлия християнски празник, както и за различните техники за багрене на яйцата.

Част от боядисаните яйца и домашно направените козунаци ще бъдат дарени на социално слаби бургазлии.

Споделете в:

Последвайте ме в

Социалните мрежи!