Новини

Какво се случва покрай мен

Д-р Светослав Тодоров: Центровете за спешна медицинска помощ трябва да имат връзка със спешните приемни в болниците

Д-р Светослав Тодоров: Центровете за спешна медицинска помощ трябва да имат връзка със спешните приемни в болниците

Община Бургас е длъжна да инициира повече кампании за превенция, за да не се стига до болнично лечение, смята д-р Тодоров

Центровете за спешна медицинска помощ трябва да имат връзка със спешните приемни в болниците. Така болните ще бъдат настанявани там, където има свободни места директно. Във връзка с организацията на лечебния процес в началото на годината бе въведен лимит на леглата в конкретните отделения. Ако дадено отделение е със запълнен лимит, болният трябва да бъде настанен в друго, но затова е нужна телефонна връзка между Центъра за спешна медицинска помощ и съответното лечебно заведение.

Това каза д-р Светослав Тодоров, магистър по обществено здраве и здравен мениджмънт, специализант по неврохирургия в УМБАЛ-Бургас. Той взе участие в предаването, организирано от кандидата за кмет на Бургас Живко Табаков, свързано с проблемите, които вълнуват съгражданите ни.

Д-р Тодоров допълни, че Община Бургас е длъжна да инициира повече кампании за превенция, за да не се стига до болнично лечение. Според него всяка болница трябва да отделя особено внимание и на спешните си приемни центрове, защото те са лицето на болничните заведения. Много често именно там се получавали и конфликти между лекари и пациенти.

„Нека пациентите и близките им не бъдат настроени срещу всички лекари. Нека търсят своите права. Всеки е подчинен на някой и подлежи на санкции. Апелирам хората да бъдат по толерантни с работещите в здравните заведения. Ние сме там, за да им помогнем. Много е важна връзката лекар-пациент. Това са две взаимно свързани неща и не може пациентите да търсят вина единствено в лекарите. Основно конфликтите възникват от това, че неспешните пациенти биват насочвани към медицински центрове, където заплащат пълни такси. Пациентът трябва да знае къде да потърси помощ. Болницата е институция, в която си има утвърдени правила”, каза той.

Младият доктор поясни, че организацията в УМБАЛ-Бургас в момента била сравнително добра. Особено полезно било въвеждането на длъжността „супервайзър”. С нея се посрещал всеки пациент, който не е докаран с линейка на Центъра за спешна медицинска помощ.

„Така пациентът, самоопределил се като спешен, бива насочван към регистратурата на УМБАЛ, където е посрещан от този супервайзър. Той е човекът, който определя дали действително има опасност за живота и насочва. Това много улеснява работата, а самите пациенти трябва да са наясно техните лични лекари с кой медицински център имат сключен договор. Именно така те ще бъдат обслужени безплатно или с потребителска такса от 2,90 лева”, каза още д-р Тодоров.

Той призна, че спешните центрове са неатрактивно място за работещите в здравеопазването. Действително там имало и нужда от повече линейки и специалисти. Едно достойно възнаграждение също щяло да направи работата далеч по-приемлива за младите лекари.

Споделете в:

Последвайте ме в

Социалните мрежи!