Новини

Какво се случва покрай мен

ДБГ иска прозрачно управление в Бургас с въвеждането на три регистъра

ДБГ иска прозрачно управление в Бургас с въвеждането на три регистъра

С идеята ще се потуши напрежението, което с години се е събирало в бизнеса, а именно, че обществените поръчки се печелят от определени кръгове от фирми, смята Живко Табаков

Общинските съветници от „Движение България на гражданите”- Бургас искат Община Бургас да въведе три регистъра, с които да покаже прозрачно управление на публичните ресурси, стана ясно от организираната от тях пресконференция. На нея те направиха и публичен отчет на дейността си за периода ноември 2019 г.- юни 2020 г.

„Желанието ни е продиктувано един път от нашата предизборна програма и втори път от многобройните ни срещи с представителите на бизнеса в Бургас. Искаме да вярваме, че Община Бургас е прозрачна община, както неведнъж е заявявала. Затова ще проведем разговори с администрацията за създаване на три регистъра. Първият е за некоректни фирми, участващи в обществени поръчки, обявени от Община Бургас или от общинските предприятия. Вторият е за наименования на компании, спечелили, изпълняващи и изпълнявали обществени поръчки и концесии на територията на община Бургас. Третият много важен регистър е на всички общински имоти, в който да бъде отразено моментното състояние на дадения имот – предназначение, статут, информация за наемател, срок, цена на наемане, при която е спечелен търгът”, разясни общинският съветник и областен координатор на ДБГ Стоян Грозев.

Той поясни, че въвеждането на подобни регистри е решителна стъпка към прозрачното управление на една община. Под некоректни фирми се имало предвид такива с установена некачествена работа при изпълнението на поръчки, както и такива, които не изпълнявали сроковете и гарантийните си задължения, изготвяли и представяли документация с подвеждащо съдържание. Това били действия, които компрометирали поръчката и съответно нейния възложител.

От своя страна Живко Табаков определи желанието за създаване на подобни регистри като разбиване на статуквото.

„Знаете, че в годините назад каквито и кампании да е водела Община Бургас относно привличане на инвеститори, насърчаване на малкия и средния бизнес и т.н., когато липсва информация, е много трудно малкият предприемач да се ориентира в какво може да инвестира”, допълни председателят на ДБГ и общински съветник Живко Табаков.

Табаков обърна внимание, че подобни регистри ще потушат напрежението, което с години се е събирало в бизнеса, а именно, че обществените поръчки се печелят от определени кръгове от фирми.

Споделете в:

Последвайте ме в

Социалните мрежи!