Новини

Какво се случва покрай мен

Димитър Тенев, зам.-председател на ДБГ: Европейските пари за образование ги получават бургазлии, а не администрацията и кметът

Димитър Тенев, зам.-председател на ДБГ: Европейските пари за образование ги получават бургазлии, а не администрацията и кметът

След години ще сме 5 милиона, как може да говорим за огромни спортни зали за хиляди зрители, а да не правим пет спортни площадки или игрища. Нека гледаме по-смирено и с поглед напред, призова Танев.

Стотици милиони европейски пари се наляха в местното образование. Само по програма „Региони в растеж” Бургас получи 104 млн. лева. Това са пари, които ги получават бургазлии, а не администрацията или кметът. Това каза зам.-председателят на политическа партия „Движение България на гражданите” Димитър Тенев по време на предаването „Избери посока на Бургас”, организирано от кандидата за кмет на Бургас Живко Табаков. Темата тази седмица бе Образование.

„Сградният фонд на училищата е част от местната политика. Община Бургас трябва да обяснява на хората, че училищата не трябва да бъдат делени на елитни и крайни. Българското население намалява драстично. След години ще сме 5 милиона, половината от които живеят в София. Как може да говорим за огромни спортни зали за хиляди зрители, а не се направят пет спортни площадки или игрища. Нека гледаме по-смирено и с поглед напред”, призова Танев.

Зам.-председателят на ДБГ сподели, че е имал възможността да обиколи много училища и мнението му е, че тези в другите европейски държави не са по-добри от родните. Според него у нас обаче липсвали хора като Кристиана Бакалова, която бе другият гост в „Избери посока на Бургас”.

„Нейният пример показва, че образованието трябва да се представя интересно и децата да отиват с желание на училище. Да има танцови, спортни, музикални, технологични състави”, допълни още той.

Танев призна, че е имал възможност да говори с много представители на местната власт и наблюдението му било, че те се отнасят с известно пренебрежение, споделяйки, че образованието е основно държавна отговорност.

„Един умен и мъдър кмет трябва да постави образованието на дневен ред и да разбира, че то е важно за развитието не само на Бургас, но и на цялата страна”, каза зам.-председателят на ДБГ.

Танев коментира и темата с учителските заплати, като сподели, че намерението за двойно увеличаване на възнагражденията им ще е необходимата база, която да направи учителската професия привлекателна.

„Естествено, за да си учител не може да мислиш само за пари. Това е призвание и от личен опит, като учителско дете, мога да кажа, че баща ми е направил 4 математици олимпийски шампиони, без да говори за пари. Важно е и ръководителите на местното образование също да милеят за образованието, като зам.-кметове, началници на регионалните управления и директори”, поясни Танев.

Зам.-председателят на ДБГ сподели също така, че е съгласен с критичното мнение на голяма част от родителите за грешките и неточностите в много от учебниците.

„Поне трима министри помня, които още с влизането си в кабинета искаха да променят всички учебници, но е факт, че системата не се е променила и продължава да си работи. Навлизането на дигиталните технологии е подобрение, защото младите училите използват нови платформи, за да направят уроците си по-интересни за децата. Ако подобно обучение бъде добре прието от учениците, то тогава то ще бъде достъпно и за всички останали училища. Монополът на издателствата така ще бъде разрушен”, смята Димитър Танев.

 

Споделете в:

Последвайте ме в

Социалните мрежи!