Новини

Какво се случва покрай мен

Фондът за въздушни връзки ще удължи туристическия сезон и насърчи бизнеса

Фондът за въздушни връзки ще удължи туристическия сезон и насърчи бизнеса

Целогодишно само една редовна линия до летище „Бургас” ще генерира 60 хил.пасажери, а тук имаме потенциал да направим три линии

Живко Табаков е общински съветник от „Движение България на гражданите“ и съветник на министъра по туризма Николина Ангелкова. През лятото той обедини всички 13 общини от Бургаска област в Организацията за управление на туристически район „Южно Черноморие” и създаде туристическия клъстер „Бургас“. Кметовете, независимо от техните политически възгледи, започнаха да мислят в една посока и да търсят начин общините им да се допълват, а не да се конкурират. Една от идеите на Организацията е свързвана и със създаването на Регионален фонд за въздушни връзки. Т.е. - всяка община да заделя определен ресурс, с който да се субсидират авиокомпании да кацат в Бургас извън активния летен сезон. Първите крачки в тази посока са направени. Ще може ли от следващата година този Фонд да заработи, разговаряхме с Живко Табаков.

Г-н Табаков, с какво Регионалният фонд за въздушни връзки, ще допринесе за развитието на туризма в Бургаска област?

Идеята на подобен фонд е много ясна – удължаване на туристическия сезон, запазване на сезонните работни места и създаване на нови. Ако имаме добре развити транспортни връзки, ще се повиши и конкурентноспособността на местния бизнес. Вие знаете, че още в началото на лятото започнахме активна работа по създаването на Организацията за управление на район „Южно Черноморие” с цел да превърнем областта в целогодишна туристическа дестинация и разпознаваем за туристите бранд. По време на срещите с неправителствените организации и кметовете на общини създаването на Регионален фонд за въздушни връзки бе сред обсъжданите теми и механизми за добре развиващ се туризъм. Въпросът с финансирането обаче остана висящ, тъй като не всяка община може да си позволи да задели голям ресурс. Коментираха се два варианта както за финансиране на Организацията, така и за финансиране на Фонда – на база на събиран годишен туристически данък или въз основа на легловата база.

Какъв ресурс е необходим, според вас, за първите 2-3 години от работата на Фонда?

По изчисления на концесионера на аеропорта “Фрапорт” една потенциална нова целогодишна редовна линия от и до Летище Бургас ще генерира около 60 хил. пътници на година. Финансовата подкрепа, която ще бъде необходима на някои от водещите авиопревочвачи, за да оперират целогодишно по една нова линия с 4 полета седмично, е в рамките на 100-150 хил. евро на година. Ако Община Бургас, Созопол, Поморие и Несебър отделят по 20 % от туристическия си данък на година, както предлагат от Фрапорт, това прави около 400 хил. евро. Сумата може да бъде инвестирана в 3 нови линии от и до Летище Бургас. Говорим за увеличение на полети в началото и края на туристическия сезон, т.нар „крила на сезона”.

Ако Фондът има повече членове-общини, годишният му бюджет съответно ще се увеличи значително. Вложените суми от общините за членство във Фонда ще им се възвърнат под формата на по-голям брой реализирани нощувки, най-малко.

Разяснете философията на този инструмент за насърчаването на туризма?

Философията не е никак сложна. Прави се следното – фондът, чиито членове са общините до този момент, договаря с авиокомпании определени стимули и ги насърчава да започнат да изпълняват полети до съответното летище. Обикновено такива споразумения се случват с нискотарифни авиокомпании и населението в съответния регион получава възможност да пътува по-евтино, като по този начин се дава възможност за развитие на туризма.

А ще може ли Бургас да привлече нискотарифните компании като Уизеър и Райънеър?

Защо не, след като има заявено желание от „Фрапорт” и ние сме го подкрепили. Това не се прави за първи път у нас. Още през 2010 г. Летище Пловдив създаде Фонд по абсолютно същия модел. В момента там има открити 3 редовни линии, обслужвани от Райънеър и повече от 350 хил. пътници за период от 5 години.

Кои линии според вас трябва да са приоритетни и как да таргетираме туристите, кацащи в Бургас, извън активния сезон?

Нека не се поставя акцент само върху туристите, които ще ползват тези линии. Идеята на този подход е да се насърчат и облекчат и бизнес пътуванията. До момента са поканени четири общини Бургас, Созопол, Поморие и Несебър, а през Организацията за управление на туристическия район ще се включат и повече, защото този разговор вече е проведен. Доколкото ми е известно Фондът е отворен за всеки, поне такава е практиката по други места. Кой бяга от подобряване на инвестиционната среда и привличането на чуждестранни и български инвеститори?

Ще бъде ли достатъчно обаче само финансирането на този фонд? Не е ли необходима по-сериозна стратегия и последователни стъпки – примерно реклама на региона в таргетираните туристически групи.

Разбира се, че нищо на парче не може да бъде достатъчно. Затова създаваме Организацията за управление на туристически район „Южно Черноморие”, където подобен тип стратегии ще бъдат заложени и както вече казах са обсъждани, като част от цялостната визия за развитието на туризма в региона. Вече сме на финалната права с обединението на всички 13 общини и туристическите сдружения на нашата територия, изчакваме само две общини, които все още не са взели решение през Общинските си съвети, но и това ще случи.

Автор: Флагман БГ

Споделете в:

Последвайте ме в

Социалните мрежи!