Новини

Какво се случва покрай мен

Кристиана Бакалова: Недопустимо е да се искат по 50 лева от родители за ремонт на класни стаи в Бургас

Кристиана Бакалова: Недопустимо е да се искат по 50 лева от родители за ремонт на класни стаи в Бургас

Няма значение дали книгата е на хартиен, или електронен носител, важното е да се чете, убедена е управителката на Академия за интелигентности „Хауърд Гарднър”-Бургас

Недопустима практика е в бургаски училища да се искат по 50 лева от родители за ремонти на класни стаи. Това заяви Кристиана Бакалова по време на предаването „Избери посока на Бургас”, организирано от кандидата за кмет на Бургас Живко Табаков. Темата тази седмица бе Образование.

„Преди да се занимавам с училища форма на обучение, доста дълго време ръководих занималня. Имах голям досег с учителите от повечето училища в Бургас и в много от тях от тях се среща ентусиазъм, който обаче бива спъван от страна на директорите. Не може в училищата да се искат на родителите по 50 лева за ремонт на стаите. Това е много често срещано явление и за съжаление не изглежда никак добре. Уж има милиони отделени средства за образованието в града, а изведнъж родителите събират пари за боядисване”, каза тя.

Кандидатът за кмет Живко Табаков сподели от своя страна, че действително до него са стигали много сигнали за искане на пари за ремонти на класни стаи. „Мнението на родителите е, че това е дразнещо поведение. Говори се за последователна политика от страна на Община Бургас, строят се нови училища, а в крайна сметка се стига до искането на едни 50 лева, и то от децата”, допълни той.

Кристиана Бакалова коментира и темата за новите технологии и тяхното все по-широко навлизане в сферата на образованието.

„Технологиите са част от живота на децата. Не може да се убеди едно дете, че техниката е лоша и то трябва да предпочете книга пред нея. Важно е да убедим децата, че техниката на първо място е за обучение, а не за забавление. Това би дало много по-добър резултат. Сега има обучение на ученици с видео платформи и резултатите са наистина впечатляващи. Всеки един родител може да си направи преценка как иска да обучава детето си - от влогъри в социалните мрежи или у дома. Няма значение дали книгата е на хартиен, или електронен носител, важното е да се чете”, убедена е тя.

Кристиана Бакалова е родена в Канада. Основното и средното си образование завършва в България, след което заминава да учи музикална педагогика в частен колеж в Швеция. Завръща се в България през 2011 г., създавайки детски център с училищна занималня. През 2016 г. заедно със семейството си отварят втори център за по-големи деца, който функционира като занималня и лятно училище. За няколко години това става най-атрактивното лятно училище в Бургас с над 100 посещения от деца всеки ден. Интересът към академиите се повишава още повече и така към днешна дата Кристиана Бакалова и семейството й управляват три центъра за малки деца и един за големи.

 

Споделете в:

Последвайте ме в

Социалните мрежи!