Новини

Какво се случва покрай мен

Манол Тодоров от

Манол Тодоров от "SOS-ПТП": Пешеходната пътека до Гимназията по обществено хранене трябва да бъде върната

Необмислено е в Бургас да се правят ремонти на улици през лятото, категоричен е експертът по пътна безопасност

Пешеходната пътека до Гимназията по обществено хранене в Бургас трябва да бъде върната, преди време хората дори протестираха заради настоящото положение. Това заяви националният координатор на сдружение „SOS-ПТП” Манол Тодоров, който беше гост в поредицата от предавания „Избери посока на Бургас” на кандидат-кмета Живко Табаков.

„Едното място за пресичане там е на Новата поща, а следващото е чак до Механото. Възрастните хора или инвалидите няма как да преминат това голямо разстояние. И сега виждам хора, които прескачат мантинелите всекидневно. Важно е да се вземат мерки преди да се случи някоя трагедия. Хората, които живеят в близост, искат пешеходната пътека да се върне. В Бургас има още такива критични точки, като Общината е институцията, която трябва да направи нещо по въпроса”, категоричен бе Тодоров.

Кандидатът за кмет на Бургас Живко Табаков се съгласи с думите на Тодоров и допълни от своя страна, че премахнатата пешеходна пътека до Гимназията по обществено хранене действително е важна тема, защото нееднократно хората, които живеели в близост, са се свързвали с него за съдействие за възстановяване на маркировката.

„На комисиите към Общински съвет Бургас не успяхме да се преборим с мнозинството от ГЕРБ и да я върнем. Бизнесът в този район също усети негативите от премахването на пътеката. От едната страна има много хора с търговски обекти, а от другата са едни от малкото заведения за хранене и развлечение в Бургас. Този въпрос трябва да бъде обстойно разгледан още веднъж и пешеходната пътека да бъде върната”, посочи Табаков.

Като необмислено Манол Тодоров определи и поведението на Община Бургас по отношение на ремонтите на пътни отсечки през лятото.

„Когато говорим за пътно-транспортни произшествия трябва да имаме предвид спазването на правилата. За Бургас мога да кажа, че инфраструктурата по пътищата е сравнително добра, но пък произшествията на пътя се увеличават. Причините са много, но хората трябва да са наясно, че една от основните причини за катастрофите е изнервянето на шофьорите. Не знам как се решава как да се правят ремонтите в Бургас, но е изключително необмислено те да са през лятото”, каза още Тодоров.

Той даде като пример с бул. „Димитър Димов”, където сега се извършвали ремонти дейности, а трафикът през това време на годината бил най-голям. Тодоров посочи още, че преди няколко години подобен пример била и отсечката за Сарафово, която също се ремонтирала през летния сезон. Според него именно тези неща подпомагали за изнервянето на шофьорите, което повишавало и рисковете за инциденти на пътя.

„Откъм легнали полицаи и пешеходни пътеки в Бургас има достатъчно, това вероятно доведе и до по-голямата толерантност между шофьори и пешеходци. Това е двустранен процес, като мога да отправя и апел към пешеходците да не злоупотребяват с правата си на пешеходните пътеки. Има и няколко невралгични точки, като такава е тази на ул. „Гладстон" и бул. „Сан Стефано”, около детската ясла, където само за няколко месеца има поне 4 тежки катастрофи”, заключи Тодоров.

 

Споделете в:

Последвайте ме в

Социалните мрежи!