Новини

Какво се случва покрай мен

Найден Зеленогорски: Антикорупционният закон няма да даде добри плодове

Найден Зеленогорски: Антикорупционният закон няма да даде добри плодове

Зеленогорски сподели, че за ДБГ предстоят промени в устава на партията, като на бъдещите местни избори ще се даде пълна свобода на структурите да решават по какъв начин ще се явяват на избори - сами или в коалиция.

„Така написан новият антикорупционен закон е неефективен и няма да даде добри плодове”, коментира Найден Зеленогорски, член на Изпълнителния съвет на „Движение България на гражданите”. Днес той заедно с Живко Табаков, член на Националния съвет на ДБГ и общински председател, както и областния координатор на партията Стоян Грозев дадоха пресконференция за представителите на медиите в Бургас.

„Не сме удовлетворени от работата на парламента и правителството в първите му сто дни. Две от причините за това са замръзналата съдебна реформа и антикорупционният закон, както и редицата скандали, с които се занимават всички, вместо да се върши работа за обществото. За нас не е ясно защо представеният за обществено обсъждане Проект на Закон за борба с корупцията изключва важните текстове от предложения от г-жа Кунева законопроект”, заяви Зеленогорски.

„На първо място тези петима души, които ще бъдат избирани от българския парламент и които ще ръководят органа, няма да подлежат на препитване, няма да преминават и през текстове за почтеност, което за нас е напълно задължително. В проекта на г-жа Кунева беше заложен и външен одит плюс оценка на функционирането на органа от независими експерти, което също липсва. Вместо това се предлага контролът да идва от страна на Народното събрание, докато народът иска борба с корупцията, включително и сред българските парламентаристи. В сегашния вариант на закон са и налице предпоставки за раздуване на органа и смесване на функциите между различните звена”, подчерта Найден Зеленогорски и допълни, че проектът на БСП също няма големи заложби да се пребори с корупцията.

Зеленогорски анонсира, че в тази връзка трябва да има взаимодействие между десните партии и ДБГ предвижда организирането на кръгла маса на тема антикорупция и съдебна реформа, на която ще бъдат поканени и останалите десни партии. ДБГ ще изпрати и аргументирано становище до Министерството на правосъдието и до президента с предложения за отстраняване на слабите страни на новия антикорупционен закон.

Найден Зеленогорски сподели още, че за ДБГ предстоят промени в устава на партията, като на бъдещите местни избори ще се даде пълна свобода на структурите да решават по какъв начин ще се явяват на избори - сами или в коалиция. Няма начин, обаче, ДБГ да влязат в съюз с БСП, ДПС или някоя партия, която не е член на Европейската народна партия.

„Това е добра новина за структурите на партията, особено за бургаската. Ние не се страхуваме да излезем на избори сами, тъй като имаме нужната подкрепа”, каза от своя страна Живко Табаков. Той обаче добави, че не изключва възможност за коалиране с част от десните партии.

Зеленогорски изрази и мнението, че е нужна Харта на ценностите, която да бъде припозната от всички десни хора в България и която ще предизвика единодействие по конкретни теми и възстановяване на взаимното доверие.

Областният председател на ДБГ Стоян Грозев пък сподели, че започват общински събрания във връзка с предстоящия конгрес на партията и избор на нов лидер. Той допълни още, че за предстоящите частични местни избори в айтоското село Чукарка ДБГ има свой кандидат за кмет, подкрепен и от останалите десни партии.

 

Споделете в:

Последвайте ме в

Социалните мрежи!