Новини

Какво се случва покрай мен

Общинският съветник от РБ Живко Табаков предлага нови мерки за безопасността на пешеходците в Бургас

Общинският съветник от РБ Живко Табаков предлага нови мерки за безопасността на пешеходците в Бургас

Общинският съветник от Реформаторския блок и председател на Постоянната комисия по туризъм в Бургас Живко Табаков входира докладна записка, свързана с пътната безопасност. В нея той предлага до първия учебен ден да бъдат положени надписи на пешеходни пътеки в централната градска част "погледни наляво", "погледни надясно" и в двата им края.

Средствата, които са необходими за осъществяване на идеята, са минимални. Прогнозната стойност на изпълнението е около 800 лв., в които са включени изготвянето на шаблона за надписите, необходимата боя, както и трудът.

Тази сума може да спести стотици хиляди левове, които здравната ни система плаща за пострадалите пешеходци в случай на пътнотранспортно произшествие. Надписите са красиви и от естетична гледна точка, защото жълтият цвят създава свежест и слънчево настроение на фона на сивия асфалт, посочва в докладната Табаков.

За подобряване на контакта "водач-пешеходец" в редица европейски държави се прилагат нискоструващи, но високо ефективни мерки. В Англия на пешеходните пътеки и преходи за пешеходците се изписва изразът "погледни надясно", "погледни на ляво". В Холандия, 15-20 метра преди пешеходните пътеки, се нанасят напречни линии, които предупреждават водача, че наближава пешеходна пътека. В Швейцария пред училищните заведения се поставя предварителна маркировка, че наближава зона с интензивно пресичане на деца. В много страни се прилагат и измерители на скоростта, които посочват на водача скоростта, с която се движи неговият автомобил и др. За безопасността при преминаване през кръстовища, в редица страни се използват мини кръгови кръстовища, изнесени бордюри, повдигнати кръстовища и др.

От всички известни положителни практики обаче с най-голям ефект и възможности за бързо реализиране на голям брой обекти е използваният надпис в Англия "погледни наляво", "погледни надясно". Така първото нещо, което виждат пешеходците, преди да слязат на платното за движение, е този надпис", изтъква в докладната записка Табаков.

За периода от 2013 г. до 30 юни 2016 г. настъпилите ПТП-та на пешеходни пътеки в града са 100, с 5 загинали и 110 ранени - някои от които с трайни увреждания. Голяма част от пътнотранспортните произшествия са причинени поради невнимание и нарушения на правилата за движение по пътищата от страна на пешеходците, най-често заради внезапно излизане на платното, без да спрат и се огледат.

Утре, вторник, от 9:00 часа в залата на Дома на нефтохимика е първото заседание на бургаските съветници. Проектът на дневния ред включва 32 докладни записки.

Споделете в:

Последвайте ме в

Социалните мрежи!