Новини

Какво се случва покрай мен

Отчита се успешен сезон с повече туристи, но с по-ниско потребление

Отчита се успешен сезон с повече туристи, но с по-ниско потребление

Заради „Зелената зона” бизнесът в Морската градина на Бургас отчита спад на приходите между 25 и 30 %, подчерта експертът в сферата на туризма Живко Табаков

- Г-н Табаков, каква оценка поставяте на Лято 2018 г.?

- Няколко са факторите, които, по мое мнение, оказаха силно влияние върху летния сезон. Нали си давате сметка, че за да анализираме цялостната картина, не можем да боравим само с данни от НСИ или Евростат. Не по-малко важна е информацията от местните неправителствени организации и бизнеса, която често не се обследва в детайли. Оттам идва и разминаването – правителството отчита успешен сезон с повече туристи, но в същото време, във финансов аспект, нещата стоят по различен начин. Можем да кажем, че това лято, за съжаление, не се радвахме на добро време - през май, юни, че и до средата на юли беше дъждовно. Имаше спад на руски туристи, които по принцип потребяват различни услуги. Заетостта в хотелите по Черноморието през юли е била около 50 %, през август малко по-висока, а това са ни силните месеци. За септември е ясно – под 50 % традиционно са заетите легла. Имам информация, че тази година сме изплатили и значителна сума обезщения към недоволни туристи заради ниското качество на обслужване. В същото време Турция и Гърция предлагат пакети, с които е трудно да се конкурираме. Не знам и за какви толкова платежноспособни туристи се говори, че са посетили Черноморието ни, когато е налице значителен спад при потреблението. Бизнесът твърди, че това е една от най-лошите му години.

- На общинската сесия преди седмица отбелязахте, че заради зелената зона Бургас е изгонил част от туристите си. Какво показва вашето наблюдение? Как се отрази на бизнеса „позеленяването” на целия периметър около Морската градина?

- Бизнесът, опериращ в периметъра на „Зелената зона“, отчита спад на приходите между 25 и 30 %. Собственици на заведения в Морската градина са забелязали, че хората са правили своите вечерни резервации след 21:00 часа, когато вече не действа платеният режим на паркиране. Значително по-малко хора е имало от градовете Сливен, Ямбол и Стара Загора, което означава, че не сме изпълнили целите на „крайноседмичния“ туризъм. Само август е бил по-успешен, но един месец няма как да компенсира цял сезон. Няколко пъти съм изказвал опасенията си, че с въвеждането на „Зелена зона“, включително и през почивните дни, ще поставим пред неравни условия бургаския бизнес. И, да, това се случи. Никой до ден днешен не ми е дал обоснован отговор защо едни хора бяха и са привилегировани за сметка на други. Истината е, че „Зелената зона“ не беше създадена въз основа на нужда, не беше преценено и обследвано до какво ще доведе и сега последствията са видими, колкото и на гласувалите за нея да не им се харесва. Внушава се, че се създава ред, но както сами се убедихте, се създаде единствено „ефектът на доминото“.

- Лятото започна силно с нискотарифните полети на Райънеър, но пък част от туристите изразиха разочарованието си в анкетните карти, че „градът е голяма строителна площадка”. Това удар ли беше срещу туризма?

- За удар или поне не умишлен смятам, че не би могло да се говори, но е факт, че ремонтът на централната улица „Богориди“ приключи, когато сезонът вече беше започнал. Твърде дълго бяха затворени търговските обекти по улицата, което не е нормално за туриста, разбира се. Повече ме притеснява спирането на нискотарифните полети от и за Летище Бургас, говоря за двете линии, които бяха обявени за целогодишни. За мен, в основата на това преустановяване на полетите стоят лошите продажби и ниският интерес към нашата дестинация през зимния период.

- Липсват ли на Бургас достатъчно забавления, за да привличаме по-сериозен туристопоток? Мнозина дори обявиха, че сме се превърнали в „голяма работническа спалня”.

- Четох го някъде това определение за Бургас, но то даже не е съвсем адаптирано към реалността, защото, ако навремето имаше предприятия, в които работеше половин Бургас, то посочете ми кои са тези предприятия сега и колко души работят в тях? А иначе - няма да изненадам никого, казвайки, че Бургас продължава да бъде предпочитано място само за лятна почивка. Липсват ни атракции и културни мероприятия през зимата. Страдаме от недостиг на разнообразни хранителни заведения, а нощният живот, както много не ми харесва да призная, но е факт, е “мъртъв”. Разчитаме на няколко летни атракции и това е. Няма как да сме конкурентноспособни с това, което предлагаме към този момент.

- Какво бихте препоръчали да се промени в тази насока?

- Твърде малко пари се заделят за туризъм в нашата община и много от добрите идеи са унищожавани в зародиш, само защото не се предлагат от когото трябва. Действа се избирателно и това отблъсква. Това е мислене на дребно и може да бъде само пречка за туризма. Усилията ми сега са насочени в подготовката около „Фестивала на маскарадните игри, народното и художествено творчество“, с който целим както удължаване на туристическия сезон, така и подкрепа към изворното народно творчество, основа на всички форми и проявления в съвременната българска традиционна култура.

Източник: Флагман БГ

Автор: Светлозария КИДЕРОВА

Споделете в:

Последвайте ме в

Социалните мрежи!