Събития

Какво се случва покрай мен

Откриха туристическия сезон във Видин

Откриха туристическия сезон във Видин

Туристическият сезон във Видин бе официално открит днес с изложението „За спомен от Видин“ от съветника на министъра на туризма Живко Табаков и кмета на крайдунавския град инж. Огнян Ценков. Събитието се състоя във фоайето на Симфониета – Видин. На него присъстваха още зам.-кметът на Община Зайчар, Република Сърбия Владислав Милойевич, видинският митрополит Дометиан, зам. – областният управител на област Видин Елка Георгиева, Свидна Динева, член на Асоциацията на българските туропратори и турагенти и др.

„Видинският край се слави с красивата си природа и богата история, от която е наследил множеството си културни паметници и археологически артефакти. Всичко това предлага възможност за развитие на висококачествен туризъм и привличане на все повече туристи“, каза по време на откриването съветникът на министъра на туризма Живко Табаков.

Живко Табаков изрази надежда, че новият сезон ще отчете още по-високи показатели от предходния като акцентира и на добрата работа между Министерството на туризма и община Видин. Той припомни, че регионът е част от една от осемте културно-исторически дестинации, които институцията разработи – „Богатствата на Северозапада“. Община Видин е представена и с 13 обекта в онлайн Регистъра на туристическите атракции. Градът активно участва и в билборд кампанията за насърчаване на вътрешния туризъм, която вече обхвана 11 общини.

Община Видин има засилена комуникация със съседни региони от Румъния и Сърбия, защото това е един ефективен начин да се предлагат атрактивни туристически програми, които обхващат уникални обекти в три съседни държави. Така ще успеем да превърнем Видинския край в още по-привлекателна туристическа дестинация, заяви от своя страна кметът Огнян Ценков.

Акцентът в изложението тази година е поставен върху видинските сувенири и оригинални занаятчийски изделия, които припомнят на жителите и гостите, че регионът е бил известен със своите майстори и еснафски организации. Във фоайето на Симфониетата могат да бъдат разгледани и щандове на майстори от Враца, Добрич и Монтана.

Част от програмата на изложението са конкурсите за „Най-впечатляващ щанд за сувенири“ и за „Най-добре изобразен символ на Видин върху сувенир“, където журито ще преценява кой изработен предмет най-точно олицетворява Видин, като ще се оценяват и творчеството и креативността, демонстрирани от майсторите.

Партньор на Община Видин в организацията на събитието е Видинската регионална занаятчийска камара.

Споделете в:

Последвайте ме в

Социалните мрежи!