Новини

Какво се случва покрай мен

Съветниците от ДБГ в Бургас се отчетоха публично за свършената работа от началото на мандата

Съветниците от ДБГ в Бургас се отчетоха публично за свършената работа от началото на мандата

Един от акцентите продължава да бъде борбата срещу „Зелената зона”

Общинските съветници от „Движение България на гражданите” в Бургас дадоха пресконференция, на която отчетоха свършеното от тях в периода ноември 2019 г. – юни 2020 г. Живко Табаков, Стоян Грозев, Манол Тодоров и Костадин Андонов изказаха задоволство от постигнатите резултати до този момент в секторите: Екология, Туризъм, Образование, спорт и младежки дейности, Транспорт.

„Още в началото на годината сме изпратили своите политики до администрацията, подкрепихме Бюджета, защото в него беше отразена голяма част от нашите искания, но критики никога не сме пестили, така ще бъде и занапред. Ние сме от общинските съветници, които ще контролират разходването на публични средства и ще генерират идеи за развитието на общината“, каза Живко Табаков.

В сектор „Екология“ съветниците успяха да се преборят за пълен анализ за качеството на атмосферния въздух на територията на гр. Бургас, в т.ч. и установяване на структурния състав на ФПЧ. Този анализ трябва да бъде извършен на база техническо задание, средствата за който са заложени в Бюджет 2020 г., в размер до 72 000 лв. Беше приета и идеята им за модернизиране и надграждане на системата за мониторинг на община Бургас в размер на 450 000 лв.

 

По отношение на „Образование, спорт и младежки дейности“, след предложение на Манол Тодоров, бяха заделени средства за изграждането на площадки по безопасност на движението във всички 33 училища в Бургас, в които учат деца от 1 и 2 клас, както и организирането на „ученически спортен календар“ за деца от 1 до 4 клас.

„Влязох в листата на ДБГ от гражданската квота и съм твърдо убеден, че мои работодатели са бургазлии. В този смисъл трябва да се отчитам пред тях, но не след три години, а сега. Бургазлии трябва да знаят какво правим през всички тези месеци и години. Не е редно да се срещаме и обобщаваме само по време на кампания, това трябва да се случва регулярно. Само до март месец, преди да ни връхлети COVID-19, успях да осъществя две от моите цели – изграждането на площадки по БДП, което вече тече, както и организирането на ученическите игри, които ще се проведат тази есен поради извънредната обстановка в момента”, поясни Манол Тодоров.

Той акцентира и върху казуса с базата на Спортното училище, който цикли години наред. Тодоров припомни, че в началото на годината в тази връзка са изпратили писмо на министър Кралев, но отговор така и не бил получен. Общинският съветник заяви намерението на групата да организират лична среща в Министерството на младежта и спорта в кратки срокове.

Живко Табаков обърна внимание, че по тяхно предложение са освободени търговци от заплащане на такса за ползване на тържища, тротоари и улични платна по време на извънредното положение. Предложенията за преизчисляване на патентния данък на физически лица за срока, в който обектите им не работиха, както и освобождаването на търговците от наем на общински терени за период от 3 месеца след края на извънредното положение обаче не срещнаха подкрепа.

В сектор „Туризъм” по предложение и настояване на ДБГ бяха гласувани средства за спешното изготвяне на кризисна рекламна стратегия за ефективно рекламиране на Бургас като сигурна туристическа дестинация от отдел „Туристически политики и дейности”, както и залагането на средства в размер на 75 хил. лева. за външна, медийна и онлайн реклама. Тази мярка беше изключително важно да бъде приложена, когато много хотели, ресторанти и туристически обекти реорганизираха своите рекламни стратегии и запълваха своите заетости. „Агресивното” рекламиране на община Бургас от една страна ще помогне на местния бизнес, а от друга - ще насочи българския турист да избере и предпочете именно нашия район за своята лятна почивка.

„Предложението ни за намаляване на туристическия данък не срещна подкрепа, за съжаление. Искахме да подпомогнем бизнеса и в тази посока, като им оставим малко свежи пари в това трудно положение, да бъдат по-гъвкави и да предложат по-конкурентни цени”, изрази съжаление Табаков.

Един от основните акцентите в работата на ДБГ продължава да бъде премахването на „Зелената зона“ през почивните дни в Морската градина. Решението тя да работи през уикендите създаде сериозно недоволство сред бизнеса и част от гражданите на Бургас. Приетото положение продължава да създава условия за неравнопоставеност между бизнеса в районите, където функционира „Зелена зона“ и там, където функционира „Синя зона“.

„Община Бургас е длъжна да предоставя еднакви условия за всички във всеки един момент. Търговските обекти в Морската градина, както и концесионерите на двата плажа „Бургас-Север“ и „Атанасовска коса“, с въвеждането на „Зелена зона“, са поставени в по-неизгодна позиция от други и издържат трудно финансово. Важно е да се знае, че от действащи търговски обекти и концесионни вноски на тази територия постъпват сериозни приходи в общинската хазна. Това прави позицията им немаловажна”, коментира Табаков.

„Движение България на гражданите” винаги е стояло зад позицията, че въвеждането на „Зелена зона”, през уикенда, удря по малкия и средния бизнес, който иска да привлича клиенти, а развитието на малките и средните предприятия е ключово за България и икономиката ни, както и за туристическия отрасъл. Също така, въвеждането на „Зелена зона“ ще продължава да се отразява с отрицателен знак на крайноседмичния туризъм, на който се залагат сериозни надежди в този момент.

Общинският съветник Живко Табаков уточни, че в разговори с администрацията са се обсъждали няколко варианта по темата. Първият – отмяна на платеното паркиране в „Зелената зона” през уикенда. Вторият – спиране на работата на „Зелената зона” в неделя и третият –ограничаване на действието на платеното паркиране само в района на ул. „24-ти Пехотен Черноморски полк“ и ул. „Черноморска“.

По предложение да ДБГ бяха отделени повече средства за пенсионерските клубове – гласувани 60 000 лв. допълнително за културно-масови мероприятия. След разговори с администрацията бяха възприети и идеите им за: изграждане на зелени пояси и шумозаглушителни прегради по големите пътни артерии; разширяване обхвата на системата за видео наблюдение в община Бургас; подобряване на инфраструктурата, създаването на достъпна среда за хора с увреждания, както и създаване на отдел „Туристически политики и дейности”.

Споделете в:

Последвайте ме в

Социалните мрежи!