Новини

Какво се случва покрай мен

Стоян Грозев: Силно обезпокоително е в Бургас да се изгарят опасни отпадъци и въглищен прах

Стоян Грозев: Силно обезпокоително е в Бургас да се изгарят опасни отпадъци и въглищен прах

В момента тече усилено реконструкция, за да може на площадката на Топлофикация да се пригоди такава инсталация, обяви областният координатор на ДБГ-Бургас

Силно ни притеснява инвестиционното предложение от три фирми, постъпило в РИОСВ-Бургас, за изграждане на инсталации за изгаряне на отпадъци от RDF и въглищен прах на територията на Топлофикация-Бургас. Това заяви Стоян Грозев, който работи в частния сектор с направление алтернативни източници на енергия. Организатор на редица инициативи и серията от протести срещу мръсния въздух в Бургас през 2018 г. Той взе участие в поредното предаване, организирано от кандидата за кмет на Бургас Живко Табаков, свързано с проблемите в Бургас. Темата тази седмица бе Екология.

„Доколкото имам информация сега тече усилено реконструкция, за да може на площадката на Топлофикация да се пригоди такава инсталация. Това ще стане по подобие на ТЕЦ „Брикел” край Гълъбово. Към този момент, от 1 февруари, РИОСВ-Бургас е спряло и трите инвестиционни намерения до произнасяне на Министерството на околната среда и водите, и решението ще бъде взето в София”, коментира Грозев.

Според него, ако се стигне до изграждането на инсталациите, по-опасното за хората нямало бъде изгарянето на въглищен прах, а на RDF отпадъците, които са твърди битови отпадъци.

„Те са отпадъци с висока калоричност - пластмаси, текстил, хартия. Не изключвам и отпадъци от синтетика от химическата промишленост. Имам информация, че отпадъците от RDF са предимно от Италия. Имам близки, които живеят около Гълъбово - те са направо отчаяни, защото има периодично замърсяване и обгазяване. Действително по света съществуват инсталации, които изгарят RDF отпадъци, без да отделят вредни въглеводороди. Но не бих рискувал с едно производство в Бургас, защото това ще стане в един квартал, съвсем близо до жилищните зони”, изрази притесненията си Грозев.

 

 

Споделете в:

Последвайте ме в

Социалните мрежи!