Новини

Какво се случва покрай мен

Стоян Грозев: В Бургас ще се измерват опасни за здравето съединения във въздуха, благодарение на нашата работа

Стоян Грозев: В Бургас ще се измерват опасни за здравето съединения във въздуха, благодарение на нашата работа

В обществената поръчка за мониторинг на въздуха имало изготвено техническо задание, в което изрично се упоменавало, че в Бургас липсват измерванията на въглеводороди и съединения, които реално могат да съществуват във въздуха, разясни Грозев

„Щастливи сме, че поне един от въпросите от предложения от нас референдум в борбата за по-чист въздух мина на общинската сесия. Срокът за сключване на договор бе 1 март, но за съжаление тогава нямаше обявена обществена поръчка. Чак след наше питане към Общината разбрахме, че администрацията е направила запитване до български лаборатории и от там са им казали, че един такъв анализ щял да струва много скъпо. За щастие вече има обявена обществена поръчка, въпреки че е малко закъсняло. Надявам се в нея да участват повече лаборатории и Общината да избере най-подходящата”. Това каза областният координатор на ДБГ Стоян Грозев в поредното предаване, инициирано от кандидатът за кмет на Бургас Живко Табаков, засягащо проблемите в града ни.

Стоян Грозев е председател на ИК за борба с мръсния въздух, инициатор за осиновяване на станции за измерване на фини прахови частици и включване към глобалната мрежа на фондация КОД. Инициативният комитет, който представлява проведе редица инициативи и срещи за подобряване на качеството на въздуха. Едно от предложенията, което се прие на Общинска сесия бе „Сключване на договор между община Бургас и независима международна лаборатория за извършване на непрекъснат мониторинг в реално време на концентрацията на замърсителите в атмосферния въздух и изготвяне на пълен анализ на качеството на атмосферния въздух на територията на Бургас”.

Според Грозев е факт, че в Бургас не се замерват всички съединения, които са във въздуха. В обществената поръчка за мониторинг на въздуха имало изготвено техническо задание, в което изрично се упоменавало, че в Бургас липсват измерванията на въглеводороди и съединения, които реално могат да съществуват във въздуха.

„Едни от най-опасните са формалдехидите и алфа и бета пинени. Това са полициклични ароматни въглеводороди, за които е ясно, че няма безопасен праг за човешкото здраве. Надяваме се те също да започнат да бъдат замервани, защото години наред виждаме, че в Бургас има проблеми с въздуха и миризмите. Постоянно към РИОСВ постъпват сигнали, но от там отвръщат, че няма надвишаване на нормите и показателите. Но това са норми и показатели, които те замерват, а много други съединения остават непроверени. Живущите в крайни части на „Славейков” и „Изгрев” почти всяка вечер усещат неприятни миризми и няма кой да ги убеди, че няма замърсяване”, сподели още Грозев.

Той поясни, че бензенът също е един много опасен и канцерогенен въглеводород, който по показание не надвишавал нормите на годишна база, но въпреки това можел да бъде много опасен за човешкото здраве.

„По европейска директива от 2000 година се казва, че бензенът е канцерогенен, за който не съществува праг за човешкото здраве, защото с времето просто се натрупва в организма на хората и оказва влияние на здравето им. Институциите трябва да си влязат в ролята и да налагат строг контрол за нулеви емисии на бензена, каквото всъщност е залегнало и в евродирективата. Кметът и общината имат достатъчно големи правомощия по закон, за да осъществяват контрол и превантивни действия”, категоричен бе Стоян Грозев.

 

Споделете в:

Последвайте ме в

Социалните мрежи!