Новини

Какво се случва покрай мен

Всеки квартал на Бургас трябва да развива своя икономика, за да има работа за хората

Всеки квартал на Бургас трябва да развива своя икономика, за да има работа за хората

Това трябва да става със стратегия, а не хаотично, за това ще работя в бъдещия Общински съвет

Живко Табаков е роден в Бургас през 1977 г. Завършил е „Управление на хотели и ресторанти“, „Туризъм“ и „Международен Бизнес“.  От 1998 година работи в сферата на туризма. Управлявал и консултирал редица успешни компании. Съветник в Политическия кабинет на министъра на туризма – Николина Ангелкова. Член на Съвета на директорите на „Слънчев бряг“ АД. Заместник областен координатор и общински председател  на „Движение България на гражданите“ – Бургас. Кандидат за общински съветник от листата на Реформаторския блок.

Г-н Табаков, предизборната кампания вече стартира, очаквате ли сериозна битка за десните гласове в Бургас?

Очаквам състезание на идеи, което да даде възможност на бургазлии да изберат най-доброто за себе си.

На преферeнциалния вот ли ще разчитате, някои от партиите извън Реформаторския блок считат, че той е вреден за общата листа. Вие смятате ли, че той ще допринесе за по-добрата изява на кандидатите?

Убеден съм, че преференциалният вот е полезна практика, която трябва да се използва. Лично аз правя преференциална кампания, за да проверя доколко моите предложения за развитието на Бургас ще бъдат възприети от хората. Убеден съм, че ако получа внушителен брой преференции, няма как туризмът да не се превърне в основен приоритет за Реформаторския блок ина едно бъдещо дясно мнозинство в местния парламент.

Какви са Вашите очаквания от новия Общински съвет, няма ли да се обезличите в общо мнозинство с ГЕРБ?

ГЕРБ и Реформаторския блок са в коалиция на национално ниво и не виждам да сме се обезличили. Участието в едно управляващо мнозинство създава възможности за осъществяването на идеи и политики. Ако имаш добри идеи и знаеш как да ги осъществиш, не само че няма да се обезличиш, но със сигурност ще придобиеш още по-голямо влияние на следващите избори. Ако не знаеш за какво се бориш, можеш да се обезличиш и докато си в опозиция.

Превърнахте в своя лична кауза развитието на туризма в Бургас. Смятате ли, че това е основата за развитието на Бургас?

Развитието на туристическата индустрия трябва да се превърне в основен приоритет за Бургас наравно с изграждането на инфраструктурата и добрата градска среда. Бургас има потенциал да бъде целогодишен туристически център, който да има решаващо значение за цялата българска икономика.  Имаме два университета, един колеж и една гимназия, които подготвят кадри за туризма, а това е най-важното за развитието на един бизнес. Все още не сме развили останалите видове туризъм извън морския. Ако инвестираме правилно в тази посока, на базата на туризма ще се развият леката промишленост, селското стопанство и сферата на услугите. Това са хиляди работни места и икономическо развитие, което Бургас заслужава. Не на последно място туристическата индустрия ще изисква от нас много по-голяма грижа за околната среда, а от това отново ще спечелят бургазлии.

Ще наблегнете ли на проблемите на съставните селища в Община Бургас?

Разбира се. Те са важна част от града, чийто потенциал не се използва достатъчно. Бургас едновременно трябва да бъде интегриран и децентрализиран. В момента повечето хора се стремят към центъра, защото там е работата им, там е бизнесът и там сам услугите. В същото време малките населени места изостават. Една от задачите на следващия мандат трябва да бъде преодоляването на тази разлика между центъра и периферията. Всяко населено място в Община Бургас има своя потенциал за развитие и този потенциал трябва да се използва. Провеждането на подобна политика изисква огромно усилие отстрана на администрацията, защото това означава тези процеси да се канализират и управляват, а не да се оставят на собствения си ход и на произвола на съдбата. Като общински съветник ще имам възможност да контролирам работата на администрацията и това ще бъде един от основните ми ангажименти към бургазлии.

Хората са чувствителни към проблемите на отделните комплекси, имате ли виждания за тях?

Имам цялостно виждане за развитието на самите квартали и комплекси. Няма да Ви говоря за запълване на дупки и ремонт на улици. Предполагам, че затова ще говорят в следващите дни доста кандидати. Туристическата индустрия може да създаде възможности за силна икономика и стратегически частни инвестиции. Очевидно е, че в центъра няма място за стратегически инвестиции и кварталите са тези, които трябва да ги поемат. Всеки квартал може да развива своя икономика и това да се случва със стратегия и план, а не хаотично и според ситуацията. Този тип подход е много важен за правилното и балансирано развитие на града ни. Още от сега трябва да знаем какво ще се случва в „Славейков“, „Меден рудник“ и останалите квартали през следващите четири години. През последните месеци усилено се занимавам с това да анализирам възможностите на отделните квартали. Освен в място за живеене те трябва да се превърнат и в място за работа.

Как виждате своето място в бъдещия Общински съвет?

Като възможност да осъществя своите идеи за Бургас. Това ще бъде трудна битка, която ще започне от първия ден на новия мандат на Общинския съвет. Надявам се заедно с моите съграждани и с останалите колеги от Реформаторския блок да я спечелим, защото Бургас заслужава най-доброто.

 

Източник: http://flagman.bg/article/87613

Споделете в:

Последвайте ме в

Социалните мрежи!