Новини

Какво се случва покрай мен

Живко Табаков: Антикорупционният закон предвижда истинска борба с корупцията по високите етажи

Живко Табаков: Антикорупционният закон предвижда истинска борба с корупцията по високите етажи

До края на месец юли Реформаторският блок ще обяви своя президентска двойка

Живко Табаков е съветник в Политическия кабинет на министъра на туризма – Николина Ангелкова. Член е на Съвета на директорите на „Слънчев бряг“ АД. Заместник областен координатор и общински председател на „Движение България на гражданите“ – Бургас. От 2015-та година е общински съветник от групата на Реформаторски блок и председател на Постоянната комисия по туризъм към ОбС – Бургас.

Г-н Табаков, в началото на юни правната комисия даде зелена светлина на антикорупционния закон. Какви надежди възлагате за неговото приемане сега, след като един път вече беше отхвърлен?

Мисля, че законът ще се приеме –  да не забравяме, че правната комисия го одобри с 11 гласа „за”. Предстои да мине разискването в бюджетна комисия и влиза в зала за първо четене. Това е законопроект, внесен от Министерски съвет, значи от страна на МС има политическа воля да се вземат сериозни мерки за борба с корупцията. Дори и да има спорни текстове, работната група ще ги изчисти, така че да има пълно съгласие по тях от страна на всички партии.

Знаем, че новият вариант на закона е по-радикален от предходния. Кой е ключовият момент в него, който ще пребори корупцията по високите етажи на властта?

Проверявани по закона няма да бъдат само хората по високите етажи на властта, но и всички, които имат достъп до обществени финанси или възможности да избират такива, които да управляват обществени средства. С новия закон ще се декларират всички имоти, които по документи принадлежат на подставени лица, но всъщност се ползват от висшите държавни чиновници – под привидни договори за наем, лизинг и т.н. Това е мярка, която създава възможност за повече прозрачност при установяването на имущество и съответно при санкционирането на лицата, които не са декларирали имущество. Законът предвижда и засилване на санкциите за корупционно поведение.

Какво ще представлява всъщност Националното бюро за предотвратяване на корупцията и за отнемане на незаконно придобито имущество /Бюрото/. Ще има ли разлика между него и Център за превенция и противодействие на корупцията и организираната престъпност (БОРКОР), за който положителните очаквания не се сбъднаха?

Националното бюро за предотвратяване на корупцията и за отнемане на незаконно придобито имущество ще бъде единен антикорупционен орган, обединяващ в себе си: Комисията за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси, Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество, Център за превенция и противодействие на корупцията и организираната престъпност (БОРКОР) и звеното в Сметната палата, което приема и проверява имуществените декларации. В законопроекта е предвидена възможност Бюрото да сезира прокуратурата при всеки установен случай на престъпление, а данните от декларациите пред него ще имат значение и за установяване на данъчни задължения. Досега невярното деклариране на имущество не водеше до друга отговорност, освен глоба в малък размер, като събраните данни трябваше отново да се събират от НАП в хода на данъчна ревизия, за да доведат до установяване на данъчни задължения. Бюрото ще се занимава с корупцията по високите етажи, като събира информация за декларираното имущество на тези 10 хиляди души по високите позиции и следи за конфликта им на интереси. Относно БОРКОР, той наистина не оправда очакванията, защото е с аналитичен капацитет и няма връзка с никоя от другите институции за противодействие на корупцията, не може да се снабдява с данни от тях, затова и не проработи.

Имате ли идея кой ще застане на върха на Бюрото, възможно ли е да бъде политическа фигура?

Бюрото трябва да е напълно независимо и в този смисъл човекът, който ще застане начело трябва да е безспорен авторитет и да има опит в разследването. ДБГ и г-жа Кунева категорично изключваме възможността тази личност да е по някакъв начин политически обвързана. Има изискване за служителите – в последните 2 години да не са били в ръководствата на политически партии. Тук говорим за реална борба с корупцията от независим орган.

В новия законопроект изчистен ли е моментът с т.нар „анонимни сигнали”? Това беше големият препъникамък предния път, от ПФ скочиха първи.

Ще бъде сформирана работна група с представители на парламентарните сили по дискусионните въпроси, които ще изчистят всички спорни моменти, не само по отношение на неподписаните сигнали, така че да се постигне пълен консенсус и законът да се приеме с широко съгласие на второ четене.

Продължавате ли да поддържате позицията си, че ако антикорупционният закон не бъде приет, ДБГ ще има сериозен мотив да напусне управлението?

Абсолютно. За нас антикорупционният закон заедно със съдебната реформа са приоритет. Ако няма политическа воля да се приемат, то това поставя под сериозен въпрос мястото на ДБГ в това управление. ЕК ни показа не е един път, че подобен закон е спешен и нужен на България, за да се справи с корупцията по високите етажи на властта. Това са и очакванията на българските граждани.

Миналата седмица всички политически сили от РБ си стиснаха ръцете за издигането на единна президентска кандидатура. Това означава ли, че Блокът не би подкрепил кандидатура на ГЕРБ и „патриотите”?

При това стечение на обстоятелствата – да. РБ показа, че има достатъчно сили, за да влезе в битка със свои войници. Важно е да не допускаме левицата да победи, но също толкова важно за Блока е да покаже своето лице и зад него да застанат всички десни хора.

ГЕРБ казаха, че ще обявят кандидат-президентската си двойка едва през септември. Какво според Вас се крие зад този ход, изненадан ли сте?

Изобщо не ме изненадва, че ГЕРБ решиха да изчакат до септември и едва тогава да обявят имената на кандидат-президетската си двойка. Това е един добре обмислен ход, който цели едно единствено нещо – срещу тези имена да не бъде водена негативна кампания. За мен обаче беше нормално те да бъдат представени по-рано, така че да има възможност да се получи смислен политически дебат по президентските концепции. Това явно няма да се случи.

Изчистен ли е вече Вашият профил за президент? Обсъждате ли вариант да е някой от лидерите на Реформаторския блок?

Още през март ръководството на ДБГ взе решение да започне с консултациите за издигане на обща кандидатура за президент от името на Реформаторския блок. Структурите на Движението имаха едномесечен срок да предложат своите виждания за профила на кандидата. И тогава, и сега твърдим, че консолидирането на силите в рамките на Блока е важно за президентските избори. С всеки изминал избор РБ показва, че увеличава подкрепата си от страна на избирателите и е логично ние да оправдаем очакванията им, като се обединим и застанем зад една фигура. Не разбирам защо всички са се фокусирали върху лидерските имена от Блока. Мисли се в посока надпартийна кандидатура, гражданска личност, подкрепена от РБ и от обществото. Важно е тя да бъде обединител преди всичко, да е разпознаваема. Все пак няма нищо лошо и да е от средите на РБ, както и да изповядва нашите принципи и политически възгледи в дясното пространство, но това не е задължително условие. Смятам, че до края на месец юли ще чуете и конктретни имена.

Автор: Росен ТОПКАРОВ

Източник: в-к „Черноморски фар“

Споделете в:

Последвайте ме в

Социалните мрежи!