Новини

Какво се случва покрай мен

Живко Табаков: България стои много добре на световните туристически пазари, но едни от най-важните туристи са нашите съседи

Живко Табаков: България стои много добре на световните туристически пазари, но едни от най-важните туристи са нашите съседи

Водещ: Бургас бе домакин на първото за годината заседание на Националния съвет по туризъм. Общинският съвет прие и програмата за общинска туристическа реклама за 2017 г. Какви са проблемите, но и възможностите за развитие на Бургас и региона като целогодишна туристическа дестинация? Каква трябва да бъде рекламата и стратегията за целогодишен туризъм? За всичко това ще разговаряме с Живко Табаков, председател на Постоянната комисия по туризъм към Общински съвет – Бургас.

Живко Табаков: Много важно е ние да се утвърдим вече на пазарите, на които присъства Община Бургас. Много е важно да си утвърдим и летния туризъм, защото все още Бургас и въобще цялото Черноморие най-голям приход от туристопоток генерира именно от летния си продукт. Това, което нееднократно миналата година съм го казвал, е, че Бургас има много различни потенциали като град за развитието на специализирани видове туризъм –културно-историческия туризъм, круизният туризъм – посока, в която Община Бургас направи много инвестиции. Ние не трябва да подценяме възможностите от фестивалния, спортния, конгресния туризъм, конферентния туризъм, защото Община Бургас инвестира и в тази посока и в следващите няколко години ние ще си разширяваме самата база.

Водещ: Туристи от кои страни традиционно посещават Бургас и имаме ли добра основа тенденцията за ръст в туризма да продължи и през лято 2017?

Живко Табаков: За Община Бургас това, което е много важно, е, че делът на българите ежегодно се увеличава, което ни показва, че в Бургас има потенциал за развитието на крайноседмичния туризъм. Туристи, които отсядат в хотелите в Бургас, са предимно от Турция, Русия, Германия, Италия, Румъния, Полша, Украйна. Нещо, което също ми прави сериозно впечатление, е, че има интерес дори от много израелски туристи. Като проценти около 19% са българите, които посещават Бургас, и 81% са чуждестранни туристи. Все още в Бургас легловата база е малка и е много важно ние да изпреварим времето и да привлечем повече инвеститори в материално-техническа база. За жалост, все още Бургас се разглежда като транспортно-разпределителен възел на много голяма част от туристите и ние се намираме в една динамична и конкурентна страна, която и през летния сезон трябва да привлече туристи, които да посетят Бургас и да се запознаят с неговите красоти. По отношение на България, винаги съм го казвал, защото е много интересна тема в нашия район, е винаги да се обръща внимание на руските туристи. Ние не трябва да пропускаме факта, че турист №1 за България това са именно румънските туристи, които обуславят около 19% от общата посещаемост. Също така са от Гърция – 19%, германските туристи са около 12%, Турция – 10%, Русия – 9%, Македония – 9%, Сърбия – 7%, Полша – 5%, Великобритания – 5%, и Украйна – 5%, което само по себе си показва, че в България едни от най-важните туристи са именно нашите съседи. Ние трябва да сме много внимателни и въобще във всяко едно отношение с нашите съседи и да имаме активна реклама в привличането на все повече и повече от тях.

Водещ: Г-н Табаков, как можем да отговорим на конкуренцията на гръцките плажове? Изискванията, които се въвеждат сега по отношение на концесиите, предимството, което ще се дава на по-ниските цени за плажни принадлежности, ще доведе ли до ръст? Ще има ли баланс между по-ниската цена и доброто качество, все пак?

Живко Табаков: Винаги е била много интересна темата с българските плажове и тук са много чувствителни потребителите. Ние не трябва да пропускаме, че двататуристически продукта в Гърция и България не са чак толкова еднакви и плажните ивици на България са много по-малко като километри и като площ. Това, което като последователна политика започна Министерството на туризма от 2016 г., е освен да се подобри самата услуга на самите плажове, да се привлече и повече инвеститорски интерес. Защо? В България ние имаме малко над 200 плажни ивици, а до момента или към настоящия момент имаме само 49, които са отдадени на концесия, 63, които са отдадени под наем, което означава, че българските плажове, които се стопанисват, са 112 към момента и предстои подписване на няколко плажа. Това означава, че в началото на летния сезон България ще има стопани на около 120 плажа. Тук е много важно да отбележим, че е много важно ние да привлечем инвеститорски интерес към ивиците, които не се отдават. Не трябва да забравяме, че всеки един хотел, който е построен на Българското Черноморие, той предлага наистина лятна туристическа услуга. Туристът, който си купува почивка в България, купува предимно на море. Затова България трябва да направи така, че всички нейни плажове да бъдат стопанисвани, независимо какви са те. Много са интересни плажовете пред националните курорти, много са интересни плажовете пред градове и винаги, когато се заговори за някаква концесия, се обръща внимание на тези големи, атрактивни плажове, но подходът как ще бъдат стопанисвани плажовете, как ще бъдат наемни плажовете в дългосрочен план е нещо, което първо ще обуслови цената. Колкото е по-ниска цената, толкова ще бъде по-привлекателен. Второто, ако могат самите хотелиери или хотелите, които са в тиловата част на плажната ивица, да ги стопанисват, за да могат да си обвържат своята туристическа услуга, която предлагат, т.е. настаняване плюс ползване на плаж.

Водещ: България често попада в различни класации за най-евтина туристическа дестинация и в Европа, включително и в света. Можем ли да кажем, обаче, че предлагаме и добро качество на туристическата услуга?

Живко Табаков: Качеството на услугата винаги е вървяло със своята цена. Трябва да ви кажа, че ние трябва да сме горди, че попадаме в такива класации. Тук не бих използвал думата „България“, бих използвал думата „определени курорти“, защото България разполага не само с евтини курорти, не само с ниски цени. България е атрактивна с това, което има с летния си туризъм и със зимния си туризъм, с огромни културно-исторически ресурси, със своите минерални извори. Това, че България попада някога със своите си национални курорти в класации, е много добре, защото огромната леглова база трябва също да бъде запълнена. България има готовност да приема туристи от различна категория – туристи, които са по-нископлатежни, така и високоплатежни туристи. Ние също трябва да не заравяме, че възрастовата разлика обуславя покупателната способност. Няма как да очакваме от едни младежи да могат да харчат толкова, колкото туристи, които са 50 години. Затова огромната ни леглова база в „Слънчев бряг“ трябва да бъде запълнена и няма нищо лошо, че ние някога сме конкурентни с ниските цени. Миналата година мога да кажа, че българският бизнес се справи прекрасно с летния сезон и успя да запази добра цена, добро качество, сигурност на туристите. Това е нещо, за което също не ми се ще да го подминаваме, и може би това е една от причините към настоящия момент ние да имаме вече скок на ранните записвания.

Водещ: Спечели ли по някакъв начин България от проблемите със сигурността в съседна Турция? Колко важна всъщност е сигурността в курортите, когато говорим за ръст в туризма?

Живко Табаков: Тема, която винаги е била актуална, това е сигурността на туристите по българското Черноморие. Дори и на последния Национален съвет, който се проведе в Бургас, служебният министър на туризма г-жа Балтова проведе именно такива разговори с бизнеса и с представители на Министерството на вътрешните работи. Ние никога не трябва да пропускаме, че съседите ни ще си ни останат съседи и не трябва да се радваме за несигурността, пред която в момента е изправена Турция. Миналата година се изговори много в тази посока – дали това е дало на нас възможност, дали това е била причината ние да имаме силен активен сезон. Аз бих казал, че във всеки един бизнес, така и в туристическия, винаги се работи в много конкурента среда и ние трябва да имаме готовност да се възползваме от всяка една възможност. Миналата година имахме възможността да се възползваме от несигурността не само в Турция, а в редица страни заради редица инциденти. Това, че България имаше тази готовност – да бъде адекватна, че бизнесът беше готов да приеме туристи, ние с това можем само да сме горди.

Водещ: Споменахте Националния съвет по туризъм. Един от основните въпроси, който беше поставен, е свързан с категоризацията на туристическите обекти в страната. Колко важна е една такава категоризация, според вас? Какъв ефект очаквате и от въвеждането на Единната електронна система, която да свърже всички обекти с НАП и МВР?

Живко Табаков: Една такава система е изключително важно да бъде въведена и мога да кажа, че вече е обявена обществена поръчка за нейното функциониране. Това е една от последователните политики на Министерството на туризма и още миналата година ние направихме редица стъпки за въвеждането на тази система. Тази система ще увеличи сигурността, защото тя ще свързва между хотелите, НАП, МВР и различните общини. Както вече ви казах, ще подобри сигурността, защото в реално време МВР ще може да следи за потенциално опасни туристи. Може би около 40-50% от това, което разполагаме като данни от миналата година, е, че туристическият бранш е в сивия сектор. Не като цяло туристическият бранш, а говоря за хотелите или за настаняването на туристи, което означава, че ние ще увеличим и събираемостта на приходите както към държавата, така и към общините. Само да ви кажа, че предстоят оттук нататък 388 туристически обекта, които трябва да бъдат категоризирани по Българското Черноморие до началото на сезона. 113 са места за настаняване и 275 са заведения за хранене и развлечение. Също така искам да отбележа, че 25 обекта, които трябва да бъдат категоризирани, са СПА обекта. Много е важно да кажем, че за първи път от миналата година имаше създадена Наредба за категоризирането на терапевтични СПА центрове, с което също ще бъдат заложени стандарти и ние ще можем да бъдем конкурентни с това. Другото, което вие вече казахте, е по отношение на рекламата. Сред темите, които се обсъждаха на Националния съвет, това беше рекламата, какво е направено до момента по отношение на рекламата в България. Само искам да напомня, че в началото на юли месец 2016 г. се прие годишната Програма за национална туристическа реклама и в момента министър Балтова даде отчет. До момента са проведени 14 туристически изложения, които са със съдействието на министерството, но до края на април месец ни предстоят още 14 такива. По-важното тук е, че четири от тези 14 изложения ще бъдат с националния щанд и това са именно в Берлин, Москва. Именно след тези национални борси ние ще очакваме още по-голям интерес от страна на България и още по-активно записване на туристи, което очаквам, че ще имаме ръст. Това, което не искам да пропускам към настоящия момент, е, че вече по предварителни данни имаме между 22 и 45% ръст именно от немските пазари. Те са ни много определящ като фактор, защото немският турист е турист, който почива в крилата на сезона. Това са хора, които са много организирани, хора, които предимно търсят четири-петзвездна леглова база. Много интересно също така, е, че колкото по-рано се заеме легловата база в националните курорти, именно четири-петзвездните хотели, ще се увеличи в последствие и търсенето на три-звездна леглова база, с която ние разполагаме много на територията на България, и ще се увеличи интересът към по-малките населени места като Черноморец, Созопол, Сарафово, Поморие, които са извън големите и разпознати национални курорти.

Водещ: Трябва ли да имаме по-активна реклама, насочена към едни далечни пазари, като Азия например?

Живко Табаков: Това, което е интересно и не трябва никога да се пропуска, е, че според прогнози до 2020 г. се очаква значителен ръст на изходящите пътувания от големите пазари на Азия и Северна Америка към България. Точно това е залегнало в Националната стратегия на България: да се диверсифицира туристическия продукт, който именно да покаже другите силни страни на България извън летния и силния сезон – говорим именно за културно-историческия туризъм. Затова рекламните клипове, които започна да прави Министерството на туризма, те са насочени към нетрадиционни пазари. Вие знаете каква ни беше политиката към пазари като Индия, Китай, редицата работни срещи, които се направиха, възможността да създадем общ балкански продукт, защото наистина в дългосрочен план се очакват стотици милиони туристи от Китай и Индия да тръгнат да опознават света, да опознават Европа и тук е много опасно България да не се окаже един малък пазар. Затова миналата година още България направи редица работни срещи за общ туристически продукт с Гърция, Румъния, България, за да може да бъдем интересни като по-голяма туристическа дестинация на големите световни пазари от трети страни. Ако трябва да изкажа мое лично мнение на база направени анализи, е, че към настоящия момент България стои много добре на световните туристически пазари. Това го показва предварителният ръст на записванията на заявени полети на летищата „Варна“ и „Бургас“. Това го показва и готовността на бизнеса, която от миналата година гледа все повече в една посока. Аз лично смятам, че 2017 г. не само ще задържи резултатите от предходната година, но ще имаме и ръст между 20 и 30% на българския туризъм.

Източник: Радио Фокус

Автор: Албена ИВАНОВА

Споделете в:

Последвайте ме в

Социалните мрежи!