Новини

Какво се случва покрай мен

Живко Табаков: Бургас го чака изключително добър летен сезон

Живко Табаков: Бургас го чака изключително добър летен сезон

За Лято 2017 Радио „Фокус“-Бургас разговаря с Живко Табаков, общински съветник и председател на Комисията по туризъм към Общински съвет-Бургас

Фокус:  Г-н Табаков, министърът на туризма Николина Ангелкова обяви, че се очаква между 7 и 10 % ръст на чуждестранни туристи. Прогнозите са за увеличаване броя на посещенията от пазари, които досега не са присъствали на туристическата ни карта. Какви са Вашите очаквания за летния сезон 2017?

Живко Табаков: Бих казал, че сезонът е не само на прага, но в националните ни курорти той вече е започнал. Според предварителните записвания на големите туроператори за Южното Черноморие чакаме около 30 % повече туристите от Германия и 10 % повече почиващи от Русия. Очакваният ръст на трафика на Летище Бургас е между 5 и 10 %, като най-определящият фактор как ще варират тези цифри ще бъде руският пазар. Нееднократно съм казвал, че немските туристи са едни от най-предпочитаните туристи в цял свят, защото планират от рано и почиват дългосрочно, т.е. преди и след сезона. 

Фокус: Ще се удължи ли летният сезон и по какъв начин?

Живко Табаков: От миналата година сезонът е малко удължен, в рамките на 5-6 дни повече по Южното Черноморие. Бих казал, че активният летен сезон вече се разглежда от 76 до 82 дни. Искрено се надявам да се задържат тези резултати на юг от Бургас. Говоря конкретно за Приморско, Созопол, Китен, Царево. По отношение на националните ни курорти тази година също ще бъде удължен сезонът, така както се усети миналата година, защото първоначално записванията за май месец са много по-големи и вече не се разглеждат като активен сезон само месеците юли и август, но и юни, и септември. За Бургас - много зависи дали градът ще бъде толкова привлекателен, както други години и всички промени, които се правят по отношение на инфраструктура, услуга, атракции, които предлагаме, ще бъдат оценени, така че да сме предпочитана дестинация не само за българите, но и за всички, които досега са почивали на юг и на север от нашия град. Това, което сме си говорили нееднократно като възможност за увеличаване на сезонността в Бургас и въобще като амбиция да се превърнем в желана туристическа дестинация, е да бъдат пуснати нискотарифни полети. „Фрапорт Туин Стар Еърпорт Мениджмънт“ АД“ и четирите морски общини - Бургас, Несебър, Поморие и Созопол водят разговори за насърчаване на такива ниско тарифни полети и дано това да се случи, защото Бургас ще може да има линии, които да работят и през зимата. Това вече се прави в съседна на нас община. Преди пет-шест дни във Варна вече посрещнаха първия такъв нискотарифен полет на Изи Джет. Във времето ние сме инициирали редица срещи и разговори с пристанището, общините и местния бизнес, като на една от срещите областният управител на област Бургас и ръководството на пристанището анонсираха не само възможността на бъдат привлечени средства от тези четири общини, но ако може да се разшири този диалог с по-малките общини и бизнеса. Това е една възможност за увеличаване на сезонността в целия регион, но най-вече в Бургас.

Фокус: Получаваме сигнали от бургазлии, живеещи в чужбина, че градът ни е слабо рекламиран като туристическа дестинация. В тази връзка миналата година Вие имахте идея за създаването на Годишна програма за общинска туристическа реклама на Бургас? Докъде стигна тя?

Живко Табаков: Тази програма е факт. От началото на 2017 година Бургас за първи път има такава програма, която е одобрена от Консултативния съвет към кмета и беше приета единодушно от Общински съвет-Бургас. В нея точно и ясно са заложени целите, както и маркетинговата стратегия. Освен на традиционния туризъм, ние обръщаме внимание и на привличането на туристи за крайноседмичен туризъм. В програмата на налице всички възможни маркетингови дейности както през масмедиите, така и през участия в изложения, наемане на карета зад граница. Тази програма е създадена с активното участието на целия бизнес, като сме обединили ресурса на Общината, с който тя разполага, и въобще опита, който имаме във времето. Понеже никога досега Бургас не е имал такъв тип стратегия, е интересно какви резултати ще даде тя. Само да подчертая, че създаването на такава годишна програма е краткосрочен целеви документ, който ежегодно трябва да бъде оптимизиран. Съвсем скоро, на мен ми се иска още от края на август, да започнем срещи с бранша, който оперира на територията на община Бургас. Така ще разберем дали има резултат от действията, които сме предприели за изложенията зад граница, за проведената реклама, въобще за цялостната опаковка на Бургас и неговата конкурентноспособност. Ако сме пропуснали нещо, може да го заложим в Програмата за 2018 г. Искрено се надявам да сме се справили добре, но винаги има какво да се желае, защото търсенето и предлагането всяка година са много различни.

Фокус: Лятото на 2016 г. организирахте редица срещи с общините от област Бургас, както и с целия туристически бранш за създаване на ОУТР „Бургаски черноморски туристически район”. Докъде стигнахте в тази посока?

 Живко Табаков: Искам да направя едно уточнение, че това е концепция на Министерството на туризма за райониране на България на девет туристически района. Много съжалявам, че малко се забавихме. Забавихме се чисто технически, но в национален план, се движим много добре, защото за момента функционират само два такива туристически района. Единият е туристически район Родопи, който покрива района на Смолян, и другият е Северното Черноморие, който покрива двете области Варна и Добрич. Предполагам, че ние ще бъдем третият туристически район, който ще бъде обособен. На 12 май входирахме документите в Министерството на туризма. Очакваме процедурата да бъде стартирана от министър Ангелкова. Надявам се до средата на август месец туристически район "Южно Черноморие" да бъде факт. До момента това, което имаме като отговор от Министерството на туризма, е, че има само един недостатък в документите на едно от туристическите сдружения, което се включи в туристическия район - Бизнес асоциация „Слънчев бряг“. Помолили сме ги да бъде коригиран протоколът, по-точно допуснатата грешка, така че в съвсем кратки срокове процедурата ще бъде пусната от министър Ангелкова.

Фокус: От години съществува проблемът с наемането на квалифицирана работна ръка за сезонна заетост по Черноморието. Според Вас как би се решил проблемът?

Живко Табаков: Проблемът го има и в момента. Освен в хотелиерството и ресторантьорството, имаме проблем и с абсолютно всички кадри, заети в сферата на туризма. Това са технически, търговски персонал, озеленители, спасители. Оптимистичното е, че беше приета наредба към Закона за трудова миграция и трудова мобилност. От началото на годината над 2000 работодатели от Южното Черноморие са подали заявления за наемане на работници от трети страни. Улеснението, което се дава, ще засегне работниците от Молдова, Украйна, Беларус и Русия. Дава се възможност при издаване на такава виза да се наемат хора без трудово разрешение в рамките на 90 дни. Имаше и редица облекчения, които вицепремиерът Валери Симеонов анонсира, че е направил съвместно с министъра на туризма. Браншът се надява този подход да тръгне в добра посока, а и има много голям интерес от страна на украински, молдовски и руски граждани да работят в България. Какво ще се случи, тепърва предстои да видим, но не само това ще помогне в краткосрочен план за решаването на този проблем, за да може сезонът да премине без проблеми и да предложим качеството, което искаме, на чуждите туристи. Защото ние очакваме ръст, но е важно да запазим и качеството на предлагания туристически продукт, за да може да върнем тези хора. По отношение на българските работници, които са заети в сферата на туризма, трябва да се обърне внимание на възнаграждението. Когато има ръст на търсенето, ръст на потреблението, самият бизнес ще има възможност да увеличи възнаграждението. Доброто заплащане не само ще запази кадрите в бранша, но може да привлече хора и от други сектори да започнат работа в сферата на туризма.

Фокус: Правилен ли е начинът за наемане на работници от Молдова и Украйна?

Живко Табаков: Това е практика във всички страни. Между другото, това винаги е било желание на бизнеса, когато сме провеждали срещи. Риторично ще Ви задам въпрос - дали е редно българи да работят на територията на ЕС или в трети страни? Тази нормативна уредба и този Закон беше важен, за да може да бъдем конкурентни за такива пазари и за да може да привлечем работници. Това са хора, които идват с опит, хора, които ние също можем да преквалифицираме спрямо нашите стандарти. Хора, които със сигурност ще имат висока производителност, защото, когато човек отива зад граница, винаги се старае да даде най-доброто от себе си.

Фокус: Какво предлага Бургас на своите гости  за Лято 2017 и какви туристи очаквате да ни посетят?

Живко Табаков: Традиционно това, което предлагаме, е остров Света Анастасия, Фестивалът на пясъчните скулптури, туристическият комплекс „Акве калиде“, където започнаха археологически разкопки. Това, което мисля, че тази година ще е интересно не само за туристите, но и за младежите, е новият Музей на авиацията, който трябва да отвори врати край летището. Това е абсолютно нова атракция, която разполага с интерактивно оборудване и посетителите ще могат да се запознаят с различни модели самолети, както и с интересна апаратура, която ще пресъздаде реален полет. Мога да кажа за културната програма на Бургас, че никак не е бедна и че е широкоспектърна, в която всеки един турист или бургазлия ще може да намери своите интересни занимания. Надявам се и Магазия 1 на пристанището, проект, който много очаквахме, да даде своето отражение. Идеята е да тя бъде културен център, както и да развива конгресен или конферентен туризъм. Очакваните туристи, са традиционните за Бургас. Това, което направихме в годишната програмата, е, че анализирахме целевите си пазари и въз основа на това инвестирахме повече в традиционните изложения в Берлин, но отидохме и на две изложения в Русия, като на едно от тях се рекламират общини. Очакваме повишен интерес от страна на руснаците, защото те харесват града ни - решени са да живеят тук или да закупят недвижимо имущество. Имаме много резервации от тях. Трябва да се стараем да бъдем по-атрактивни и за хората, които нигога през лятната си почивка не са избирали града ни. Стремежът е Бургас да не бъде възприеман като разпределителна гара, а като място с интересен културен афиш и атракции. Така ще предизвикаме импулсни продажби, които се отразяват на малкия бизнес, на търговията, на транспорта, на заведенията за хранене и за развлечения. Внимание трябва да се обърне и на хотелиерите, защото в Бургас имаме над 40 хотела, които са за настаняване на туристи. Те работят изключително добре през летния сезон, но е много важно да работят и през зимата. Нашите анализи показват още, че Бургас се радва на интерес от страна на еврейски, английски и немски туристи. Все повече българи от вътрешността на страната пък ни посещават с цел бизнес. Работим много мащабно и ще направим анализ в края на сезона. Мисля, че лятото за Бургас ще бъде изключително добро.

Фокус: Започна промяна на облика на к.к. „Слънчев бряг“. Не е тайна, че курортът се слави като дестинация за "алкохолен туризъм“. Как биха могли да се променят нещата? Какъв е Вашият коментар и за случая с ритнатата от шведа камериерка в хотел в курорта?

Живко Табаков: По отношение на пострадалата камериерка това не бива да се допуска. Обслужващият персонал, който спазва правилото, че клиентът винаги е прав, трябва да се уважава. Не бих толерирал такава постъпка, независимо дали това е направено от шведски или от какъвто и да било друг турист. Надявам се съдебната ни система да направи всичко възможно извършителят да понесе своето наказание. Положителното е, че самите шведи не одобряват постъпката на техния съгражданин и никой няма да ни се обиди, както се опасяваше г-н Рагин. Да, безспорно, когато говорим за туристи, ние трябва да сме много внимателни, защото правим всичко възможно да привлечем всеки един турист в нашата държава, но сме преди всичко българи и никога не бива да позволяваме да има такова отношение към български граждани. По питането Ви за Слънчев бряг - тази година се разчистиха част от обектите. Започнаха мащабни действия на плажа „Слънчев бряг-север“. Министър Ангелкова провери лично концесията. Част от обектите, които бяха незаконни, започнаха да бъдат събаряни. Виждам, че и кметът на община Несебър е започнал активна дейност и мисля, че Слънчев бряг ще има наистина различен облик. На въпроса за неговата популярност или за неговия имидж, че е дестинация за „алкохолен туризъм“ мисля, че до голяма степен ние сами си правим тази антиреклама, като непрестанно използваме това неприятно определение за най-големия ни курорт. Ние трябва да сме горди, че имаме такъв курорт като Слънчев бряг, защото сам по себе си той няма аналог в света или има в много малко точки в света. Винаги бих опровергал определението „алкохолен“, защото по време на активния сезон там почиват около 250 000 туристи. Според колеги, предлагащи тази атракция да се прави обиколка на различни барове и да се употребява алкохол, броят на хората, които я ползват и харесват, е не повече от 2000 души на ден. Това говори колко малък процент от туристите употребяват тази услуга. 

Фокус: В края на месец април входирахте питания до ВиК-Бургас и РЗИ-Бургас за контрола върху качеството на водата на територията на Община Бургас. Какви са притесненията Ви и какви отговори получихте?

Живко Табаков: От Движение „България на гражданите“ подехме такава инициатива да информираме обществото какво е качеството на водата, която пием. Също така от известно време при нас започнаха все по-често да постъпват и сигнали за качеството на въздуха в Бургас. Причина за тях са основните замърсители - Лукойл, Кроношпан. Във форумите наблюдаваме, че бургаските граждани са много активни и по отношение на дърветата, които се изрязват. Не съм специалист в нито една от тези теми, но като общински съветник и въобще като бургазлия, и като човек, който иска Бургас да се развива като туристическо място, няма как да не се вълнувам от тези теми. Знам, че България е на 4-то място по смъртност от мръсен въздух. Най-мръсен е въздухът в София и Пловдив, но в Бургас въздухът също не е особено чист, защото всички живеем тук и знаем как се чувстваме. По отношение на дърветата прочетох много интервюта със специалисти, с еколози. Може би има опасни дървета, които трябва да бъдат премахнати. Не ми се иска обаче Бургас да се превърне в ядрена площадка и затова бих апелирал еколозите да направят всичко възможно да запазят и последното дърво, което може, а те да намерят начин как да го сторят. Във връзка с резултати за питейната вода - отговорите, които получихме от ВиК и РЗИ, са качени на моята фейсбук страница. Хубавото е, че качеството на водата, която пием, е добро. Ще продължим тази инициатива, за да информираме обществото. 

Източник: Радио „Фокус”-Бургас

Автор: Мария РУСЕВА

Споделете в:

Последвайте ме в

Социалните мрежи!