Новини

Какво се случва покрай мен

Живко Табаков: Бургас развива туризъм с един петзвезден хотел до момента

Живко Табаков: Бургас развива туризъм с един петзвезден хотел до момента

Общинският съветник предлага решение на проблема с липсата на инвестиции в изграждането на висококатегорийни хотели и дефицита на леглова база

"Бургас е областен център с добра локация, атракции и големи възможности за целогодишен туризъм, но в същото време имаме остър недостиг на леглова база и това се явява огромна пречка за развитието на алтернативните видове туризъм, които носят висока добавена стойност", смята общинският съветник и председател на Комисията по туризъм към ОбС- Бургас Живко Табаков.

В докладна записка до местния парламент той пише, че според справка от 2016 г. на средствата за подслон и местата на настаняване на територията на община Бургас градът ни разполага с един 5 звезден хотел, а най-голямата хотелска база наброява едва 205 легла.

"Това е крайно недостатъчно, ако искаме Бургас да бъде рекламиран като целогодишна туристическа дестинация. През 2018 - та година града ще бъде домакин на няколко събития в рамките на председателството на България на Съвета на ЕС, както и на Световно състезание по математика с над 300 участници - къде ще ги настаним? Най-голямата ни хотелска база е тази на х-л "България" с малко над 200 легла. Наредбата за определянето и администрирането на местните такси и цени трябва да претърпи промени, като целта е да се облекчи и насърчи инвестирането във висококатегорийните хотели", мотивира се още председателят на Комисията по туризъм.

Конкретните предложения на Табаков са три и се явяват продължение на политиката на Община Бургас за развитието на туризма:

– Представители на международни хотелски вериги или франчайзополучатели с инвестиционни намерения на територията на община Бургас заплащат 10 % от дължимите такси и цени на технически услуги;

– Лицата, решили да инвестират в хотелски бази от клас А (само за хотели, мотели и туристически селища) по Наредбата за изискванията към местата за настаняване и заведенията за хранене и развлечения и за реда за определяне на категория, отказ, понижаване, спиране на действието и прекратяване на категорията от Закона за туризма, заплащат 50 % от дължимите такси и цени на технически услуги;

– Лицата, решили да инвестират в хотелски бази от клас Б (само за семейни хотели, хостели, пансиони, почивни станции, бунгала и къмпинги) по Наредбата за изискванията към местата за настаняване и заведенията за хранене и развлечения и за реда за определяне на категория, отказ, понижаване, спиране на действието и прекратяване на категорията от Закона за туризма, заплащат 75 % от дължимите такси и цени на технически услуги.

Според Табаков очакванията от прилагането на настоящите изменения и допълнения на Наредбата за определянето и администрирането на местните такси и цени на услуги на територията на община Бургас са както създаването на повече места за настаняване и средства за подслон, така и подобряването на бизнес климата и туристическата услуга, повече приходи от реализирани нощувки и създаване на нови работни места.

"В близките няколко години, с откриването на двете големи спортни съоръжения в Бургас, както и със стартирането на нискотарифните полети от и за летище Бургас, се очаква още по-голямо търсене на хотелски бази от страна на гостите ни. Страхувам се, че Община Бургас не е готова да отговори на очакванията на туристите по отношение на легловата база", допълва в искането Живко Табаков.

Докладната записка предстои да бъде гласувана от общинските съветници в края на март.

Споделете в:

Последвайте ме в

Социалните мрежи!