Новини

Какво се случва покрай мен

Живко Табаков: Бургас трябва да има Морски колеж и общински морски квалификационен център

Живко Табаков: Бургас трябва да има Морски колеж и общински морски квалификационен център

Според Табаков е нужно и създаване на Обединена гимназия по транспорт, в която да се обучават специалисти от всички видове транспорт

Бургас трябва да има Морски колеж  и общински морски квалификационен център, така че да бъде затворен целият цикъл на обучение. Това предложение направи кандидатът за кмет на Бургас и общински съветник Живко Табаков по време на поредното онлайн предаване „Избери посока на Бургас”. Темата тази седмица бе Образование.

Табаков припомни, че в началото на септември ще представи своята програма за развитието на Бургас. Част от нея е именно създаването на Морски колеж и общински квалификационен център.

Според Табаков е нужно и създаване на Обединена гимназия по транспорт, в която да се обучават специалисти от всички видове транспорт, както и възстановяване на несъществуващите вече на територията на общината специалности „Експлоатация на пристанищата и флота” и „Пристанищна механизация”.

„Акцентът на сегашното управление на Бургас бе образованието и от общинските средства се харчиха много пари в тази насока. Общински съвет и администрацията имаха последователна политика. Чисто новите сгради са добра предпоставка за качествено образование, но това далеч не е всичко. Трябва да отчетем, че вместо да се строят нови гимназии и училища, можеше да се помисли върху обединяването на някои СОУ-та, които ползват по един етаж от огромни сгради. В същото време Английската гимназия, например, не разполага със собствена сграда”, коментира Табаков.

Той обърна внимание, че една част от преподавателите в двете училища напускат работа, за да започнат да преподават ОУ „Александър Георгиев – Коджакафалията“ или в IT училището. Отварянето на IT гимназията поставила  в изключително неблагоприятна среда Професионална гимназия по механоелектротехника и електроника, защото имало припокриване на специалности.

 

Споделете в:

Последвайте ме в

Социалните мрежи!