Новини

Какво се случва покрай мен

Живко Табаков: Бургазлии да могат да подават анонимни сигнали при съмнения за корупционни действия на общински служители

Живко Табаков: Бургазлии да могат да подават анонимни сигнали при съмнения за корупционни действия на общински служители

Мнозинството от ГЕРБ, както и всички останали подкрепящи ги партии, не приеха идеята ми за борба с корупцията, заяви Табаков

Възможност да се подават анонимни сигнали при съмнения за корупционни действия на общински служители. Това предложи кандидатът за кмет на Бургас и общински съветник Живко Табаков по време на поредното онлайн предаване „Избери посока на Бургас”. Темата тази седмица бе Сигурност. Гост в студиото бе и Димитър Делчев, лидер на „Движение България на гражданите”, член на Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред в 43 Народно събрание.

„От следващата година всички общински съветници, кметове и териториални директори трябва да подават декларации за конфликт на интереси. Когато гласувахме Наредбата за организацията и реда за извършване на проверка на декларациите и за установяване конфликт на интереси, предложих да бъде допусната възможността за подаване на анонимни сигнали във връзка с корупционни практики. Притеснително е, че не само мнозинството от ГЕРБ, но и всички останали подкрепящи ги партии, не приеха идеята ми”, каза кандидатът за кмет на Бургас.

Той допълни, че темата е приоритетна за „Движение България на гражданите” не само на местно, но и национално ниво. Табаков е на мнение, че анонимни сигнали за нередности трябва да се приемат и на денонощния телефон в Община Бургас.

„Един от най-важните телефони е 112, има и действащ телефон към Община Бургас, където също могат да се подават сигнали. В лични разговори в приемните ми дни много граждани споделят, че се притесняват да подадат сигнал за шум след полунощ срещу съседите само защото той не може да бъде анонимен. Това положение може да бъде променено в Наредбата за обществен ред и сигурност”, заяви общинският съветник.

Лидерът на ДБГ Димитър Делчев каза от своя страна, че е много важно един денонощен телефон за сигнали да бъде наистина ефективен, като не се превръща в такъв на доверието.

„Не е целта само да ти изслушат проблемите и след това никой да не реагира. Важно е да има адекватна и бърза реакция. През 2017 година видях, че Община Бургас се е похвалила с едно приложение - Фикс Бургас. Ако сега кликнете в това приложение, ще видите, че на картата излизат проблеми, които са със статус необработени. Какъв е смисълът от него тогава, не подвежда ли това гражданите?”, реторично попита Делчев.

 

Споделете в:

Последвайте ме в

Социалните мрежи!