Новини

Какво се случва покрай мен

Живко Табаков: Бюджетът на община Бургас за 2019 г. е на неравенството, задлъжняването и лъжата

Живко Табаков: Бюджетът на община Бургас за 2019 г. е на неравенството, задлъжняването и лъжата

През тази година се залага на няколко видими проекта без реална грижа за малкия човек и малките населени места, твърди общинският съветтник Живко Табаков

Бюджет 2019 г., представян под мотото „Бюджет в подкрепа на образованието, екологията и бизнеса“, е лъжлива новина. По-вярно е той да бъде определен като „Бюджет на задълбочаване на неравенството, задлъжняването и лъжата“, затова няма да го подкрепя.

Това заяви от трибуната на местния парламент общинският съветник от „Движение България на гражданите” Живко Табаков. Повод за изказването на Табаков бе разглеждането на предложения от Община Бургас бюджет за 2019 година в размер на 272 492 768 лв.

„Сериозни опасения в мен буди фактът, че при наличието на такъв голям бюджет, ние продължаваме да продаваме материални активи като земя и сгради на стойност 5 450 000 лв. Също така поемаме ангажимент към заем в размер на 11 милиона. Отделно от това сме заложили усвояването на друг изтеглен заем от 4 305 700 лв. и днес сме принудени да одобрим максималния дълг на община Бургас за 2019 г. до колосалните 46 млн. лева”, възмути се Живко Табаков.

Той поясни, че на фона на толкова много средства, с които разполага община Бургас за тази година, намаляването на активите на общината и увеличаването на общинския дълг, може да доведе до декапитализация.

„През тази година се залага на няколко видими проекта без реална грижа за малкия човек и малките населени места. Къде е равенството в това толкова години да наливаме средства в грандомански проекти, а да пропускаме всичко отстрани – комплексите, кварталите и съставните селища. Не видях никъде средства за разбитите улици в кварталите, например. Не е ли лъжа, че ГЕРБ мисли за тези хора?”, зададе реторичен въпрос общинският съветник.

Табаков добави, че в Бюджета са заложени цели над 9 млн. лв. за реставриране на сградата на Дома на нефтохимика. За сравнение - за изграждането на новия плувен басейн в к-с "Славейков" са били отделени 13 млн.

„Създава се усещането, че администрацията е загрижена за всички хора в града, но разчета на цифрите говори друго. Харчат се по 345 хил. лева за украса на Бургас, а за съставните селища се дават по 25 000 лева за отбелязване на празници. Не е нормално за целия спортен календар за 2018 г. (за 70 мероприятия) да отделиш 406 хил. лева, а само за 6 клуба, които се водят представителни за община Бургас, да отпуснеш 430 хиляди. Интересно ми е какъв представителен отбор е ФК „Черноморец 1919”, за когото са предвидени  130 хил. лева?”, продължи Табаков.  

Като друго спорно перо от бюджета, Живко Табаков посочи 650 хил. лева за фолклорен ансамбъл „Странджа”, които безспорно заслужават средства заради успехите им, но не и за сметка на всички останали. Това той определи не като вина на ансамбъла, а като проблем на администрацията в разчета на средствата. В изказването си Табаков насочи вниманието и към факта, че в залата на Общински съвет, докато течеше дебата за приемането на бюджета, не присъстваше нито един от 11-те избрани кметове, както и голяма част от териториалните директори. 

Споделете в:

Последвайте ме в

Социалните мрежи!