Новини

Какво се случва покрай мен

Живко Табаков, ДБГ: Истинският лидер се опитва да мобилизира членовете и симпатизантите си по време на кампания

Живко Табаков, ДБГ: Истинският лидер се опитва да мобилизира членовете и симпатизантите си по време на кампания

Това би дало по-добър резултат, отколкото да отдадеш времето си, за да се изявяваш като коментатор във фейсбук. Анализите се правят обикновено след изборния ден, а не в средата на кампанията, заяви Живко Табаков.

Г-н Табаков, какви резултати очаквате за президентския вот в Бургаски регион?

За мен би било успех да имаме по-високи резултати, отколкото на последните парламентарни избори. Сравнявам президентските избори с парламентарните, защото и двата вота са национални и измерват тежестта на политическите сили на национално ниво. При този тип избори е много важна кондицията на партиите на национално ниво, а местните структури могат само да подпомагат тази национална политика. Ще направя всичко, което зависи от мен, за да постигнем максимално добър резултат и в края на кампанията да се поздравим с успех.

Социологическите прогнози отреждат на Вашия кандидат за държавен глава четвърто или пето място. Ще успее ли да стигне до балотаж?

Не съм социолог и не ми е работа да анализирам социологическите проучвания. Работим поне за балотаж, а какво място ще заемем зависи от избирателите и от способността ни да ги убедим, че предлагаме най-доброто.

Защо оставаме с впечатление, че различните партии в РБ в Бургас отново, както и на местните избори, водят поотделно своите кампании?

На местните избори това беше нормално, защото имаше преференциално гласуване и всеки от кандидатите се бореше за по-добър личен резултат. Преференциалното гласуване по време на местните избори даде възможност и да премерим силите си като отделни партии в коалицията, без това да се отрази негативно на резултата. Лично аз бях удовлетворен, че като кандидат на ДБГ постигнах най-много преференции в нашата листа, но по-важното за мен беше, че този тип кампания повлия положително на цялостния изборен резултат на Блока. Сега обаче имаме съвсем различни избори, които изискват да работим осъзнато само за цялото. Аз и ДБГ правим всичко възможно, за да инвестираме резултата си от местните избори в кандидатурата на Трайчо Трайков, защото вярваме, че той има всички качества да бъде достоен президент на България. Това е максималното, което можем да направим в тази ситуация, и искам да благодаря на колегите от ДБГ, че работят концентрирано и последователно за успеха на Реформаторския блок.

Из социалните мрежи и в сайтове лидерите на РБ на местно ниво Ви упрекват в прекалена публичност?

Съжалявам, ако не са разбрали т.нар „лидери”, че политиката е публично занимание. Не съм чувал за политик, който едновременно да е успешен и анонимен за гражданите. Ако някой се плаши от публичността, значи не е добре да се занимават с обществена дейност.

Във фейсбук излязоха и обвинения срещу Вас, че не работите достатъчно и че това не е кампания за местни избори?

Това са интересни хипотези. От въпросите Ви разбирам, че колегите са се отдали на анализи във време, в което би трябвало да работят за кампанията. Мисля, че това не е правилна стратегия, защото анализите се правят обикновено след изборния ден, а не в средата на кампанията. Ако си истински лидер, по време на кампанията, се опитваш да мобилизираш членовете и симпатизантите си. Смятам, че това би дало по-добър резултат, отколкото да отдадеш времето си, за да се изявяваш като коментатор във фейсбук. Ако някой си мисли, че кампания се прави само сутрин, докато си пиеш кафето, или вечер преди да си измиеш зъбите, значи не е за тази работа. Надявам се, че през последната фаза на кампанията, колегите от фейсбук да излязат от виртуалния свят и да се върнат в реалния живот. Уверявам ги, че там има повече потенциални избиратели на кандидатите на Реформаторския блок, отколкото предполагат. Това виждам от срещите на терен.

Стабилен ли е РБ в Бургас или е формация само за избори. През останалото време всеки си работи в своята централа?

Аз работя в централата на ДБГ, защото изграждането и укрепването на една партийна структура изисква непрестанни усилия. Работя усилено и в Общинския съвет, защото моят ангажимент е преди всичко към гражданите на Бургас. Мисля, че работата на местната организация на Блока има нужда от промени, но не мисля, че средата на кампанията е времето, в което подобни проблеми трябва да се обсъждат.

Интервю на Силвия ШАТЪРОВА

в. "Черноморски фар"

 

Споделете в:

Последвайте ме в

Социалните мрежи!