Новини

Какво се случва покрай мен

Живко Табаков: Десните партии трябва да се обединят! Избирателите не са готови да ни подкрепят, когато се явяваме разделени

Живко Табаков: Десните партии трябва да се обединят! Избирателите не са готови да ни подкрепят, когато се явяваме разделени

- Г-н Табаков, номинирането Ви за национален лидер на ДБГ безспорно е голямо признание за работата Ви. Вие сте сред емблематичните лица на партията – Найден Зеленогорски, Даниел Вълчев. Ще участвате ли в тази надпревара?

- Благодаря на структурите, които ме номинираха. За мен това наистина е голямо признание и голяма отговорност. Обмислях сериозно дали да приема номинацията, но реших да си дам отвод. Причината е, че искам да остана в местната политика и да работя за Бургас, а и участие в националната политика изисква и предполага определен опит, който аз все още трупам. Принципът ми е да се кандидатирам за определени позиции, само тогава, когато съм сигурен, че ще оправдая гласуваното ми доверие. Иначе ще участвам активно в конгреса и в процесите след него както като общински лидер на ДБГ, така и като член на националното ръководство.

- Да, но този избор ще е решаващ за бъдещето на ДБГ и евентуалното обединение на дясното политическо пространство. Какво според Вас трябва да се случи, за да има солиден десен проект?

- На последните избори се видя, че нашите избиратели не са готови да ни подкрепят, когато се явяваме разделени. Затова е ясно, че единството трябва да бъде търсено. Има два важни въпроса – принципът, на който се обединяваме, и технологията, по която извършваме обединението. Ако говорим за дясно обединение – то в него трябва да влязат само партиите, които се определят като десни. Това изключва от обединението партии, които казват, че са леви. Този разговор е много важен и трябва да се проведе във всяка от десните партии, които останаха извън парламента. Това включва и отношението към ГЕРБ. Ако говорим за дясно обединение, няма как да преговаряме с леви партии в името на това да унищожим ГЕРБ. Изобщо разговорът за това кой искаме да унищожим ми се струва доста глупав и неефективен. Технологичният въпрос е не по-малко важен. Той е свързан с начина, по който се случва обединението. Не толерирам разделянето на регионите между отделните партии. Това е елементарна и неработеща тактика, която пречи на единната организация по време на избори, а от друга страна - поражда непрестанни конфликти както на национално, така и на местно ниво. Явяването с обща регистрация по места също свали гласовете и влиянието ни. Резултатът от този подход е, че днес в Бургас, например, имаме неработеща група в Общинския съвет и изострени отношения между различните партии. Обединените патриоти не се явиха заедно на местните избори, но се явиха заедно на парламентарните и днес са основна политическа сила, като имат и своето местно представителство. Ние направихме обратното – явихме се заедно на местните избори и разделени на парламентарните. Затова технологичният въпрос е важен. Няма как да си мислим, че обединението може да се случи механично, когато лидерите на две или повече партии се разберат помежду си, без да се отчита състоянието на отделните партии по места.

- Кои според Вас са партньорските партии, около които ДБГ може да изгради силен дясно-центристки съюз?

- Мисля, че излизането на ДСБ от Реформаторския блок беше грешка, а както се видя, и убийствено за самия Блок. Моето мнение е, че взаимодействието с ДСБ трябва да бъде възстановено. Това е дясна партия, която има своя електорален и политически потенциал и нейното отсъствие от евентуално дясно обединение ще го делегитимира и обезсмисли.

- А нужна ли е смяна на основните лица от дясното политическо пространство? Ако трябва да бъдем честни сякаш омръзнаха на хората, а и голяма част от тях се компрометираха.

- Това е по-второстепенен въпрос. Лицата в политиката не се делят на нови и стари, а на такива, които могат да генерират доверие и такива, които не могат. В едно бъдещо обединение на десницата, водещи трябва да бъдат хората, които могат да печелят доверие. Ако погледнете преференциалния вот на всеки един от кандидатите на последните парламентарни избори, сами може да си направите извода дали определени лица вече не е време да се оттеглят.

- Ще се справи ли ДБГ без Меглена Кунева, която по всичко изглежда ще си направи отвод?


- Надявам се да се справи, а и тя все пак не напуска ДБГ. Но не си правя илюзии, че ще бъде лесно.

- Какво е основното послание, което ще отправите след вътрешните избори в партията?

- Нямаме повече време за емоции, трябва да следваме разума си. Имахме достатъчно време, за да анализираме грешките си, оттук нататък ни предстои конструктивен диалог с останалите партии.

- Половин година след изборите, направихте ли Вашата равносметка за провала на десните партии?

- Лично аз я направих. За мен този провал беше предизвестен още, когато стана ясно, че ще се явим разделени на изборите. Много политически лица направиха грешката да си мислят, че Реформаторският блок се е случил заради тях, а не защото е имало нужда от такъв политически проект. Наясно съм, че е много по-лесно да рушиш, отколкото да изграждаш. Градивността изисква непрестанни и дългосрочни усилия, докато разрушението може да се случи за няколко дни. Ако енергията, която вложихме в разрушаването на един успешен проект, беше вложена в градивна посока, вероятно сега, нашите избиратели нямаше да стоят непредставени и разочаровани. Надявам се всеки от нас да си е направил изводите от това и занапред да не допускаме толкова елементарни политически грешки.

Автор: Емел МАХМУД

Източник: Флагман БГ

Споделете в:

Последвайте ме в

Социалните мрежи!