Новини

Какво се случва покрай мен

Живко Табаков: Дребни игри застрашават създаването на ОУТР „Бургаски черноморски туристически район”

Живко Табаков: Дребни игри застрашават създаването на ОУТР „Бургаски черноморски туристически район”

Действията на кметовете на Созопол, Приморско и Царево не кореспондират с националната политика за развитие на туризма

Дребни игри стоят зад несъстоялото на 22 февруари Учредително събрание на ОУТР „Бургаски черноморски туристически район”, заяви на извънредна пресконференция днес упълномощеният представител на Учредителния комитет на Организацията Живко Табаков. Учредителното събрание на най-мащабната туристическа организация в България е трябвало да бъде проведено миналия четвъртък, но заради отсъствието на кметовете на три морски общини – Созопол, Приморско и Царево, е претърпяло провал.

„До този момент не сме имали абсолютно никаква индикация от страна на когото и да било, че Организацията няма да се случи. Влизането в ОУТР „Бургаски черноморски туристически район” е доброволен акт, никого не сме карали насила. В предварителни разговори всеки един от тези кметове е заявил желанието си за участие, нещо повече - Общинските съвети на Созопол, Приморско и Царево са определили кметовете си да представляват конкретните общини в Учредителния комитет, но също така изрично са посочили и техни заместници, в случай, че те отсъстват. Учудващ е фактът, че кметове на три от най-силно развитите морски общини по отношение на туризъм, си позволяват да неглижират значимостта на туристическото райониране”, каза Живко Табаков.

Табаков бе категоричен, че случващото е ясна индикация за гнилостни процеси, които ще повлияят на диалога между държавата, местната власт и бизнеса. По думите му подобни актове се противопоставят на държавната политика за развитие на туризма. А ако Организацията не стане факт, общини и бизнес няма да могат да обединят туристическите си ресурси. 13-те общини от областта ще ходят на туристически изложения поотделно, ще бъдат загубени евросредства, а бизнесът отново ще остане непредставен.

„Ще ви кажа и, че една от причините да съберем толкова малко средства от останалите общини за дотирането на целогодишните полети, и Община Бургас да поеме почти цялата сума на гърба си, е точно това, че нямаме туристически район. Всяка една авиокомпания питаше кой ви е туристическият район. В световен мащаб никоя община не се явява самостоятелно на туристически борси. Нашата досегашна практика ни прави неразпознаваеми на туристическата карта. Това е истината”, коментира още двигателят на ОУТР „Бургаски черноморски туристически район” Живко Табаков.

До края на тази седмица Табаков ще изпрати отворено писмо до министър-председателя Бойко Борисов, вицепремиерът Валери Симеонов, министъра на туризма Николина Ангелкова и председателя на Комисията по икономическа политика и туризъм Петър Кънев.

„Призовавам г-жа Ангелкова да присъства лично на 15 март на Учредителното събрание, както и народните представители, избрани от нашия регион. В случай, че „Бургаски черноморски туристически район” не бъде учреден сега, министърът на туризма трябва да стартира нова процедура, която би отнела още две години и ще коства на милиони на бизнеса. Това ни е последният шанс, иначе ще се сложи кръст на добрата идея”, завърши Табаков.

Споделете в:

Последвайте ме в

Социалните мрежи!