Новини

Какво се случва покрай мен

Живко Табаков: Имаме сигнали, че се готви събарянето на Хаджипетровата мелница

Живко Табаков: Имаме сигнали, че се готви събарянето на Хаджипетровата мелница

Наематели във въпросните обекти вече са получили предупреждения, че ще трябва да освободят помещенията от началото на октомври тази година, поясни Табаков

Получихме сигнали, че се готви събарянето на Хаджипетровата мелница, както и това на ансамбъла от постройки около нея до края на тази година. Това каза днес на брифинг пред медиите кандидатът за кмет на Бургас Живко Табаков.

„Алармираха ни, че до края на тази година ще бъде съборена Хаджипетровата мелница, по-известна на бургазлии като сегашната сграда на книжарница „Хеликон”, същото важи и за административната сграда към нея, където в момента има книжарница и заведение”, уточни Табаков.

Като общински съветник Табаков ще отправи и две питания по темата. Първото е до Министерството на културата, за това дали Хаджипетровата мелница някога е била паметник на културата и ако е била, поради какви обстоятелства е била извадена. Второто питане е до Община Бургас - има ли издадено строително разрешително за нов билдинг на мястото, както и дали има издадено разрешително за събаряне на сградите.

„Говорейки за туризъм и запазване на културното наследство на Бургас, не трябва да се проявява лицемерие. На последната сесията на Общински съвет имаше докладна, с която Община Бургас отделя средства за възстановяване на фасадите на няколко сгради в центъра на Бургас. Площад „Тройката” е едно от знаковите места на Бургас и смятам, че архитектурните ценности там трябва да бъдат запазени”, категоричен бе кандидатът за кмет.

Той поясни, че наематели във въпросните обекти вече са получили предупреждения, че ще трябва да освободят помещенията от началото на октомври тази година.

„Постройките там действително са частна собственост, но все пак говорим за историята на Бургас и архитектурни паметници, които оставяме като наследство за децата ни”, допълни още Табаков.

 

Споделете в:

Последвайте ме в

Социалните мрежи!