Новини

Какво се случва покрай мен

Живко Табаков: Монополът на НЗОК трябва да бъде разбит. Не може „банка” да определя политиката на здравеопазване

Живко Табаков: Монополът на НЗОК трябва да бъде разбит. Не може „банка” да определя политиката на здравеопазване

България се нуждае от нова визия в здравеопазването, като се започне от разбиването на монопола на НЗОК. Не може една „каса” или „банка”, както я наричат, да определя държавната политика в здравеопазването. Това посочи кандидатът за кмет на Бургас Живко Табаков като един от основните проблеми в здравеопазването по време на предаването по проблемите, които вълнуват бургазлии.

„Особено притеснително за мен са съмненията за корупционни практики в здравеопазването и в тази бездънна яма НЗОК. Проблемите са очевидни и са много. Имаме и типично местни проблеми, като един такъв е, че има много труден достъп до регионалната здравна каса - липсва автобусна линия и спирка, която е в близост до институцията. Общината и Общински съвет трябва веднага да реагират по този сигнал”, коментира още кандидатът за кмет.

До него в предаването участваха д-р Димитър Шишков, уролог, с редица специализации в Швейцария, член на Европейската урологична асоциация, както и д-р Светослав Тодоров, магистър по обществено здраве и здравен мениджмънт, специализант по неврохирургия в УМБАЛ Бургас.

Според д-р Шишков най-важното нещо, което една местна власт може да направи в помощ на здравеопазването, е да се бори с корупцията в него.

„Важно е да знаеш къде искаш да стигнеш още в началото. Живко Табаков знае къде иска да стигне. Познавам го и знам, че дълги години обсъждахме именно как да се спре корупцията. Това е основният бич в държавата. И тук не говорим за корупция по ниските нива. Не говорим, че трябва да вкараме зад решетките някой лекар, медицинска сестра или санитарка. Трябва там да влезе някой министър, шеф на каса или директор на болница, които прибират много от парите”, заяви специалистът.

Живко Табаков допълни, че е важно да се чуе мнението на пациентите във всички възрасти, както и на всички хора, работещи в сферата на здравеопазването.

„Давам си сметка, че едно от най-големите очаквания на обществото към мен е да създам екип, който да е запознат с проблемите в тази сфера. Като кандидат за кмет всяко нещо, което бъде изречено, трябва да бъде и свършено. Много голяма част от политиката, свързанa със здравето, е въпрос на Националния рамков договор. В началото на септември ще предложа конкретни мерки в програмата си за управление на Бургас. Тогава ще дадем отговор на нещата, които трябва да бъдат променени и са във възможностите на общинската администрация. Рано е още да обещавам, но поемайки този път разбирам, че трябва да има обективно задоволство между лекари и пациенти. Връзката между тях трябва да бъде възстановена”, заяви още кандидатът за кмет на Бургас.

Споделете в:

Последвайте ме в

Социалните мрежи!