Новини

Какво се случва покрай мен

Живко Табаков: Морският колеж е инвестиция, която ще затвърди името на Бургас като университетски град

Живко Табаков: Морският колеж е инвестиция, която ще затвърди името на Бургас като университетски град

Откриването на Морски колеж и Общински морски квалификационен център, заедно с ПГМКР „Свети Никола”, която вече е общинска, щели да затворят цикъла на това образование, което ще бъде изцяло в полза на жителите на града, казва кандидатът за кмет Живко Табаков

Създаването на Морски колеж е инвестиция, която ще се върне многократно и ще затвърди името на Бургас като университетски град. В това е категоричен кандидатът за кмет от „Движение България на гражданите” Живко Табаков.

„На територията на България няма Морски колеж, а в същото време има голям интерес от  страни извън Европейския съюз да обучават студенти по морски специалности в съкратени срокове. В Румъния, например, има Romanian Nautical College, който работи по уникална програма в сътрудничество със South Tyneside College от Великобритания, които им осигуряват 12 месеца плавателен стаж. Нашата идея е такъв Морски колеж да бъде открит и на територията на град Бургас с подкрепата на Общината. В него обучението ще е начално професионално със срок 2 години и продължаващо професионално по специалностите: „Корабоводене-морско”; „Корабни машини и механизми”; „Експлоатация на пристанищата и флота” и „Пристанищна механизация”. Чрез него значително ще бъдат съкратени сроковете за обучение на морски кадри, за които в световен мащаб има голям недостиг”, поясни Живко Табаков.

Той припомни, че Бургас има излаз на Черно море и морското образование трябва да е приоритет на следващото управление. Откриването на Морски колеж и Общински морски квалификационен център, заедно с ПГМКР „Свети Никола”, която вече е общинска, щели да затворят цикъла на това образование, което ще бъде изцяло в полза на жителите на нашия град.

„В Бургас живеят много морски лица, към които общината има дълг през годините. Навярно знаете, че морската професия изисква обучение цял живот: периодично подновяване на 5 години на конвенционални сертификати и изваждане на нови, след изкарани курсове, съгласно конвенция STCW. За целта на бургазлии им се налагаше да пътуват до Варна, а това е свързано с време и финанси, защото някои от курсовете са повече от месец. Положението стана още по трагично последната година , когато  част от курсовете в ПГМКР „Свети Никола” имат забрана от ИА „Морска администрация”. Опитът показва, че такива центрове не само се самоиздържат, но и са печеливши търговски дружества”, завърши кандидатът за кмет Живко Табаков.

Споделете в:

Последвайте ме в

Социалните мрежи!