Новини

Какво се случва покрай мен

Живко Табаков: МТ свърши много работа, за първи път туризмът стана държавен приоритет

Живко Табаков: МТ свърши много работа, за първи път туризмът стана държавен приоритет

За две години Министерството на туризма свърши много работа, за първи път сектор туризъм беше правителствен приоритет. 2016 г. беше рекордна  в историята на българския туризъм. Ние успяхме изцяло да променим начина, по който се рекламира България като туристическа дестинация.

Това каза на пресконференция в Бургас Живко Табаков, председател на Постоянната комисия по туризъм към Общинския съвет в морския град и съветник на ексминистъра на туризма Николина Ангелкова. На нея той отчете свършеното от Министерството на туризма за последните две години.

Табаков акцентира върху факта, че за първи път Годишната програма за Национална туристическа реклама е била планирана и обсъждана с бранша. Рекламирали сме се в телевизии като CNN, Eurosport, Euronews, Discovery Chanell, National Geographic. Друго голямо постижение е връщането на руските туристи у нас – след над 27 години наш министър е говорил пред руската Държавна Дума. Добрият диалог е дал ръст от 40 % на руските туристи.

Живко Табаков подчерта още, че Министерството на туризма се е справило добре с разработването на редица важни нормативни и стратегически документи. Били са приети мерки за справяне със сивата икономика, наложил се е ред и ефективен контрол в сектора.

Променихме начина на управление на морските плажове, подготвени и приети от МС бяха промени в ЗУЧК. Създадохме интернет модул, чрез който всеки турист може да провери онлайн цени на чадъри и шезлонги, разработихме 8 културно-исторически дестинации, които обхващат цялата страна, както и Концепция за туристическо райониране на България, която прилагам и на местно ниво чрез Организацията за управление на туристически район „Южно Черноморие”, разясни Табаков.

Той допълни, че благодарение на положените усилия в България вече има онлайн регистър за туристическите атракции, било е обърнато сериозно внимание на малкия и средния бизнес. Проведени са над 100 работни срещи с бранша само за изминалата година. България е станала един от най-активните членове на Световната организация по туризъм, а в края на 2016 г. е домакинствала на първия Международен конгрес на световните цивилизации и модерния туризъм.

Председателят на Комисията по туризъм в ОбС-Бургас оповести, че вчера Консултативният съвет по туризъм към кмета на община Бургас е приел Годишната програма за общинска туристическа реклама.

Това е един краткосрочен документ, който описва перспективите за развитие на туризма на територията на общината. В създаването на Програмата участваха всички пряко и косвено ангажирани с туристическия продукт. Сдруженията бяха доста по-активни от бизнеса, затова срещите ни с тях ще продължат, за да имаме актуална информация за заетостта на легловата база. Тази година община Бургас ще участва на две много престижни световни туристически изложения – едното е в Берлин, а другото в Москва. Ще направим всичко възможно да присъстваме и на изложението в Тел Авив, израелският турист се интересува от Бургас през последните години и ние трябва да го насърчим, коментира още Табаков.

Относно Организацията за управление на туристически район „Южно Черноморие” Табаков каза, че процедурата по нейното създаване е към своя финал, а Община Бургас има заложени средства в Бюджета за участието си в нея.

Споделете в:

Последвайте ме в

Социалните мрежи!