Новини

Какво се случва покрай мен

Живко Табаков: Напълно подкрепям исканията на ресторантьорския бранш

Живко Табаков: Напълно подкрепям исканията на ресторантьорския бранш

Исканията на туристическия бранш са справедливи. Нормално е да се търсят компенсации от държавата, след като същата ги поставя в невъзможност да работят. Час по-скоро служебното правителство трябва да съобщи новият дизайн на мярката 60/40, от която засегнатият бизнес ще може да се възползва, за да има някаква предвидимост за всички работещи. Това коментира експертът в туризма Живко Табаков по повод днешния протест на бранша. 

С актуализацията на бюджета за 2021 туристическият бранш ще получи 70 млн. лв. 60 млн. от тези 70 са безвъзмездни средства в подкрепа на хотелиери, ресторантьори, туроператори, турагенти и за всички предприятия в туризма; 6 милиона са за туроператори за възстановяване на неизплатени суми за нереализирани пътувания; 4 милиона лв. за екскурзоводи като целева помощ. 

На практика с тези 60 милиона, за които от ден първи се борих в Парламента, а преди това и на улицата, браншът ще може да покрие част от фиксираните и променливите си разходи, като това цели да компенсира наемните отношения и повишаването цената на тока за времето, в които обектите няма да работят нормално, допълни още Табаков. 

Припомняме, че през последния един месец от Изправи се. БГ настояваха за  увеличаване на мярката от 60/40 на 80/20, помощ за фиксираните разходи на ресторантьорите и засегнатия бизнес,  осигуряването на средства за PCR тестове за входящ и изходящ туризъм,  както и за обезщетения на екскурзоводите и планинските водачи.

Споделете в:

Последвайте ме в

Социалните мрежи!