Новини

Какво се случва покрай мен

Живко Табаков: Новият президент трябва да отстоява националния интерес

Живко Табаков: Новият президент трябва да отстоява националния интерес

Mного e важно новият президент да има безусловна европейска геополитическа ориентация, да бъде с десни убеждения и да е способен да отстоява ефективно националния интерес. Мисля, че г-н Трайков отговаря на това описание, казва Табаков.

Предизборният щаб Ви постави лична задача – да увеличите гласовете за РБ на предстоящия вот. Изпълнимо ли е това предизвикателство и как ще се справите с него?

Изборите за президент са различни от местния и парламентарния вот. До момента Реформаторският блок не е участвал на президентски избори, така че единствената ни база за сравнение са изборите, в които сме участвали заедно – европейски, парламентарни и местни. Колкото до моето лично участие в тези избори, то вече е започнало и нямайте никакво съмнение, че ще дам всичко от себе си, за да можем да се поздравим с добър резултат. Смея да твърдя, че оглавявам стабилна и мотивирана партийна структура, която се готви за президентските избори от деня, в който станаха ясни резултатите от местните избори. През последната една година не съм спирал да обикалям населените места в областта и общината, така че на тези избори организационните задачи пред мен ще са далеч по-лесни, отколкото по време на местните избори. Надявам се лидерите на другите партии в Реформаторския блок да са правили същото. Ако е така, то резултатът  ни със сигурност ще е по-добър от резултата на парламентарните избори през 2014 година.  

Ивайло Калфин коментира в Бургас, че ако президентската институция бъде закрита, на никой няма да му направи впечатление. Какво е Вашето мнение?

Не съм съгласен. Ако се върнем назад ще видим, че президентът винаги е имал решаващо значение за политиката в страната. При Желю Желев падна правителството на СДС и въпреки, че преходът беше мирен, забавихме икономическите реформи. При Петър Стоянов, България пое по пътя на европейската интеграция и днес е член на НАТО и ЕС. При Георги Първанов, по негова инициатива, подписахме договорите от „Големия шлем“ и сега ще трябва да платим няколко милиарда евро за нищо. При Росен Плевнелиев имахме две служебни правителства, като практически страната беше управлявана еднолично от президента в продължение общо на половин година. Това не е никак малко. Иначе, ако господин Калфин твърди, че ако бъде избран за президент ще остане незабележим, то донякъде мога да се съглася с него. 

Какъв трябва да бъде новият президент на България?

За мен е много важно новият президент да има безусловна европейска геополитическа ориентация, да бъде с десни убеждения и да е способен да отстоява ефективно националния интерес. Мисля, че г-н Трайков отговаря на това описание. След опита, който имахме с президентството на господин Първанов, не можем да си позволим втори президент от БСП. Убеден съм, че това ще е вредно и пагубно за страната, както винаги се е случвало, когато БСП са получавали власт.

В събота препълнихте аудиторията на БСУ при идването на Трайчо Трайков и ген. Съби Събев. Усетихте ли хората си мотивирани да работят за техния успех?

Хората от ДБГ, които аз представлявам, винаги са били мотивирани  за работа. Показахме го и на местните избори, когато постигнахме най-добрия преференциален резултат в рамките на Реформаторския блок. Препълнената зала е добро начало, но все пак това е само началото. Предстои ни много тежка работа през следващите седмици и всичко, което зависи от мен и колегите от ДБГ ще бъде направено, за да постигнем максимално добър резултат.

Източник: gramofona.com

Споделете в:

Последвайте ме в

Социалните мрежи!