Новини

Какво се случва покрай мен

Живко Табаков поиска спешно пренаписване на Наредбата за преместваемите обекти в Бургас

Живко Табаков поиска спешно пренаписване на Наредбата за преместваемите обекти в Бургас

Наредбата в сегашната й формулировка не само че не се възприема, но и създава възможности за корупционни практики, усещане за непрозрачност и пристрастни оценки от страна на Комисията, разглеждаща постъпилите заявления, твърди общинският съветник

Създаване на временна комисия, която да работи върху цялостното пренаписване на Наредбата за преместваемите обекти за търговски и други обслужващи дейности и елементи на градското обзавеждане на територията на община Бургас поиска общинският съветник от ДБГ Живко Табаков. В докладна записка до Общински съвет-Бургас Табаков предлага в комисията да вземат участие съветници от абсолютно всички политически сили, 2 – ма представители на НПО-та и 4 – ма представители на общинска администрация с необходимата квалификация. Те ще имат два месеца от влизане в сила на настоящото решение, за да изработят проекта за Наредба.

„Считам за нужно и спешно изготвянето на нова Наредба с активното участие на представителите на дребния и средния бизнес в Бургас, каквото желание те нееднократно са заявявали. Коректно е да се отбележи, че на няколко пъти се правиха опити за сближаване на позициите на страните по казуса, но без реален краен резултат”, пише в докладната Табаков.

Той припомня, че от Асоциацията за защита на малкия и среден бизнес заведоха дело в Бургаския административен съд срещу два от текстовете на Наредбата, приети в началото на годината на сесия на Общински съвет. Те са свързани със състава на Комисията, разглеждащ подадените заявления за издаване на разрешителни за поставяне на сезонни обекти, и критериите, по които се отдават обектите.

„Тези действия от страна на бизнеса дават ясен сигнал, че Наредбата в сегашната й формулировка не само че не се възприема, но и създава възможности за корупционни практики, усещане за непрозрачност и пристрастни оценки от страна на Комисията, разглеждаща постъпилите заявления”, мотивира се още общинският съветник.

През месец април Живко Табаков внесе промени в действащата Наредба, които засягаха най-вече улесняването на процедурата по кандидатстване за обекти по чл. 56, разграничаване между „сезонни” (за продажба на стоки и услуги със сезонен характер) и „срочни” (маси, декоративни елементи, чадъри и слънцезащитни устройства за обслужване на питейни заведения и заведения за хранене и развлечение) обекти, както и по-ефективна работа на Комисията. Тогава предложените текстове бяха отхвърлени от мнозинството с мотива, че е нужно цялостно пренаписване на Наредбата, тъй като коригирането на отделни членове и алинеи не е само неработещ вариант, но и до голяма степен вреден за бизнес климата в Бургас.

 

Споделете в:

Последвайте ме в

Социалните мрежи!