Новини

Какво се случва покрай мен

Живко Табаков: Преди да мислим за рибен фестивал, трябва да създадем Организация за управление на туристическия район

Живко Табаков: Преди да мислим за рибен фестивал, трябва да създадем Организация за управление на туристическия район

Креативността за развитието на туризма в Бургас не минава само през това някой общински съветник да внесе някаква докладна като тази за рибния фестивал. Предложенията трябва да идват от бранша, от хората, които са пряко ангажирани да създават условия за развитието на туризъм. Това, на което община Бургас трябва да акцентира в момента и е от изключително важно значение, е да създадем Организация за управление на туристическия регион (ОУТР).

Това каза пред журналисти в Общинския съвет на Бургас председателят на Комисията по туризъм и общински съветник от РБ Живко Табаков. Той поясни, че създаването на ОУТР е залегнало в Закона за туризъм, а Бургас като областен център не може да не бъде двигател на подобно нещо. В организацията трябва да влязат минимум четири общини. Канят се НПО-та от бранша, които са регистрирани по Закона, и се излъчва представител на Министерството на туризма. Създават се работни групи и обща маркетингова стратегия. Само по този начин Бургас и областта ще бъдат конкурентни. Маркетинговата стратегия няма да бъде централизирана от страна на държавата.

Ние ще взимаме наши, единни решения. Те ще касаят това какви продукти ще развиваме и на какви пазари ще излизаме. Така ще се създаде и по-добра комуникация между общините. До края на септември месец Комисията по туризъм ще изготви Годишна програма за общинска туристическа реклама. В нея трябва да имаме ясна визия на кои пазари стъпваме, през какви инструменти – изложения, маркетинг, реклама и целеви групи. Ние трябва да сме наясно по какъв начин ще ги провокираме, за да създадем реален туристически календар на община Бургас. Говорим за едно дългосрочно развитие на морския и круизния туризъм, каза още Живко Табаков.

Председателят на комисията по туризъм заяви отговорно, че през следващата година Бургас ще бъде с изключително големи възможности по отношение развитието на спортен, конгресен и конферентен туризъм. За всичко това обаче трябва да бъде взето мнението на целия бранш. Не на последно място идва бюджетирането, както и ясната визия – къде и как ще бъдат похарчени средствата.

Това, което днес липсваше в докладната за рибния фестивал, е именно това. Всеки фестивал сам по себе си е много важен и интересен за развитието на туризма във всяка една община. Аз лично съм подкрепил докладната записка на г-н Божидаров от НФСБ, тя беше разгледана и в Комисията по туризъм. Смятам, че вносителят на докладната трябва да бъде толериран за тази негова инициатива. Но съм длъжен да отбележа и пропуските, които са от съществена важност за качествен туристически продукт, завърши изказването си Живко Табаков.

Споделете в:

Последвайте ме в

Социалните мрежи!