Новини

Какво се случва покрай мен

Живко Табаков: Предимството ми пред Димитър Николов е, че целият ми житейски път е минал в управление и създаване на работни места

Живко Табаков: Предимството ми пред Димитър Николов е, че целият ми житейски път е минал в управление и създаване на работни места

С цялата административна мощ зад гърба си съм уверен, че ще намерим формулата Бургас да привлече големи инвеститори в сферата на туризма, убеден е Табаков

Целият ми житейски път е минал в управление и създаване на работни места и това е най-голямото ми предимството ми пред  настоящия кмет Димитър Николов. Това заяви кандидатът за кметското място в Бургас Живко Табаков. Той участва в първото предаване по проблемите, които вълнуват бургазлии. За първи път политик попита съгражданите си какви са проблемите в града и как виждат тяхното преодоляване. Табаков и експерти ще коментират поставените в социалните мрежи въпроси от бургазлии. Тази седмица до Табаков застанаха Бисер Манолов и Валентина Косева. Манолов е работил 14 години в банковия сектор и един от основателите на Българската дилърска асоциация. В продължение на два мандата е избран да ръководи Фонда за гарантиране на влоговете на банките. Косева е от Бургас, има няколко висши образование и в момента е управител на хотел в Свети Влас.

„Разбирам бургазлии, които смятат, че трябва да се развиваме в сферата на туризма. През последните години обаче се наблюдава тенденция работещите там да не получават големи възнаграждения. Средната работна заплата сега в сектора не надвишава 716 лева. Като общински съветник се борих за развитието на туризма в Бургас. Често пъти съм критикувал сегашното управление на ГЕРБ, което не подкрепи целите и насоките, които съм предлагал за превръщането на града в по-добра туристическа дестинация”, сподели Табаков.

От своя страна Валентина Косева допълни, че Бургас е голям туристически регион и е нормално всички наши съграждани да се интересуват от развитието на този отрасъл. Според нея важното е кадрите, които произвежда града ни да остават тук. Проблемът с тяхната липса пък ставал все по-голям и трудно преодолим.

„Кадри няма, защото заплатите са ниски. По-добри условия се намират в съседните на нас държави - Гърция и Турция. Хотелиерите трябва да инвестират в персонал. Това е инвестиция, която дава сигурност и гаранция за добро качество. Загубихме и много от постоянните си туристи, като руснаците, немците и шведите. Именно туристите от северните страни бяха най-качествени заради тяхната платежоспособност. Къде отидоха и българските туристи? В Гърция и Турция отново. Там нещата са много далечни от родното Черноморие. Целогодишният туризъм е добре застъпен в програмата на Живко Табаков, защото един конферентен и конгресен туризъм би предложил целогодишна заетост на хората”, поясни Косева.

Кандидатът за кмет Живко Табаков допълни още, че през последните години е направил много,  създавайки Годишна програма за управлението на туризма, както и участвайки в Стратегията за развитието на туризма до 2023 година. Той е и идеологът на Организацията за управление на Бургаски черноморски туристически район.

„Съзнавам ползите от това Бургас да бъде целогодишна дестинация. Нееднократно съм подчертавал, че трябва да предприемаме по-сериозни стъпки в тази насока. Кметът не успя да привлече инвеститорски интерес към създаването на хотелски бази. За съжаление не бе прието и предложението ми администрацията да обслужва приоритетно подобни интереси и дори да определи нулеви такси при наличието на такива. Трябва община, държава и бизнес да вървят ръка за ръка. Много е важно създаването на маркетингов отдел в Община Бургас, чрез който да се предлагаме на повече световни пазари. Бизнесът трябва да инвестира в атракции, забавления и леглова база. Нека си признаем, че сега в Бургас няма много работещи дискотеки и големи заведения, няма известни ресторантьорски вериги, които да искат да инвестират в града. Именно общината трябва да стимулира търговците. Без привличането на големи хотелиерски вериги и задълбочената стратегия на туризма, няма как да се превърнем в целогодишна дестинация”, каза кандидатът за кмет.

Банкерът Бисер Манолов допълни от своя страна, че един туристически продукт може да се развива много успешно, ако не му пречи общината.

„Много е важно лицензионните режими да бъдат облекчени. В рамките на седмица трябва администрацията да е готова да отговори на всякакви запитвания и заявки. От фундаментална важност е децентрализирането на общинските бюджети. Това означава, че там където се създават доходите - там трябва да останат и данъците. Българинът е предприемчив, само не трябва да му се пречи. Нека не забравяме, че населението на Бургас намалява и за да може това да се промени, трябва да се сложи акцент върху младите хора, върху образованието, върху технологиите и иновациите. Трябва да сме наясно, че държавата не създава доходи, а преразпределя доходите на частните лица. Правилната формула е по-малко администрация и повече предприемачи, което е заложено и в стратегията на Живко Табаков”, заяви Манолов.

„Един наш съгражданин ме попита дали се сравнявам с Димитър Николов и дали съм по-уверен, че ще бъде по-добър кмет от него? Действително по пътят, който съм извървял, нямам голям опит с инфраструктурните проекти, но моето предимство е, че целият ми житейски път е свързан с управление и създаване на работни места. С цялата административна мощ зад гърба си съм уверен, че ще намерим формулата Бургас да привлече големи инвеститори в сферата на туризма”, завърши Табаков.

Споделете в:

Последвайте ме в

Социалните мрежи!