Новини

Какво се случва покрай мен

Живко Табаков: РБ никога не е затварял вратите си за партии от център-дясно

Живко Табаков: РБ никога не е затварял вратите си за партии от център-дясно

Живко Табаков е общински председател на "Движение България на гражданите" в Бургас и заместник областен координатор на партията.

Г-н Табаков, готова ли е програмата Ви, с която "Движение България на гражданите" ще се яви на предсрочните парламентарни избори?

Фокусът в предизборната платформа както на Реформаторския блок, така и на ДБГ си остава съдебната реформа, антикорупционното законодателство, инвестициите в образование, здравеопазване и култура и демографската криза. Продължаваме да смятаме, че евроатлантическата ориентация и задълбочаването на членството в ЕС и НАТО са единствените, чрез които можем да защитим националния си интерес. Нищо по-различно от това, което сме говорили и вършили досега.

Докога общинските структури на партията трябва да номинират кандидатите си за народни представители в Бургас и региона?

От тази седмица общинските структури на "Движение България на гражданите" започват номинации в Бургас и региона за листите за народни представители. Тази процедура ще приключи в началото на февруари.  Тогава ще станат ясни и имената на представители на ДБГ, които ще бъдат включени в общата листа на коалиция Реформаторски блок.

Колко души ще номинира "Движение България на гражданите" в областта?

Нямаме ограничения относно броя на номинираните лица, но в общата листа с РБ по всяка вероятност ще влязат между 5 и 6 души.

Лидерът на ДБГ г-жа Меглена Кунева определи по време на Националния съвет в събота отсъствието на Блока от парламента като евентуална коалиция между БСП и ГЕРБ. Какво е Вашето мнение затова?

Без нашето участие в парламента е твърде вероятно това да се случи. Единствено РБ е в състояние да противодейства на евентуална коалиция между ГЕРБ и БСП.

Вчера ГЕРБ обявиха, че тръгват сами на изборите. Много от членовете на партията обаче искат коалиция именно с Блока. Има ли шанс за следизборно обединение?

Вие сами го казахте – членовете на ГЕРБ са пожелали коалиция с Блока. Не вярвам ръководството на партията да не се съобрази на по-късен етап с това искане.

Беше ли работеща коалицията Ви с ГЕРБ досега?

Смятам, че в това управление ДБГ беше един предвидим партньор. Когато се налагаше, бяхме и коректив, и конкурент. В рамките на Реформаторския блок, ДБГ никога не изневери на своите управленчески приоритети – образование, здравеопазване, култура, съдебна реформа и антикорупционни мерки.

Какво е мнението Ви за новите проекти на Радан Кънев и Христо Иванов – „Нова Република“ и „Да, България“? Допускате ли разрастване на Блока именно с новите две партии?

Не съм чул много от посланията на двете нови формации, но РБ никога не е затварял вратите си за партии от център- дясно. Няма да го направи и сега. Ние ще положим всички усилия за обединение на Десницата. Доказателство за това е, че даваме различни възможности за членство в РБ. Отваряме процедура за индивидуално членуване, за групово членство на неправителствени организации, както и възможност за гражданското участие, което и досега съществуваше.

Предизборната кампания вече започна с острия тон между лидерите на ГЕРБ и БСП? Какви са очакванията Ви от кампанията?

Предпочитам да се фокусирам върху работата на нашите структури за постигането на един добър резултат на Блока. Нямам намерение да хабя сили и енергия в дребнотемия.

Източник: Gramofona.com

Споделете в:

Последвайте ме в

Социалните мрежи!