Новини

Какво се случва покрай мен

Живко Табаков: С избираемите районни кметове ще има повече ефективност, контрол и конкуренция в местното управление

Живко Табаков: С избираемите районни кметове ще има повече ефективност, контрол и конкуренция в местното управление

Нашата идея е в надпреварата за районни кметове да се включат способни и наистина качествени хора, които са запознати с проблемите на дадения район и имат желанието да работят съвместно с населението, казва Живко Табаков

- Г-н Табаков, как приемат бургазлии идеята за избор на районни кметове? Това ще ги мотивира ли да са по-активни на местните избори?

- Интересът към темата е огромен, особено след скандала с Изборния кодекс. Трябва да си дадат управляващите сметка, че принципът „проба-грешка” вече не работи. Не е достатъчно да излезеш в национален ефир и да кажеш, че си допуснал грешка, защото гафовете станаха твърде много. За толкова сериозни проблеми в нашето общество се представят наивни, дори смехотворни оправдания. Мисля, че нашата инициатива е удобен момент, в който ГЕРБ може да се реабилитира пред обществото.

- Съветниците на ГЕРБ отправиха питане до кмета за административно-териториалното делене на Бургас във връзка с Вашата инициатива. Какво ги предизвика според Вас?

- Видях питането. За съжаление то показва дълбоко непознаване на Законите в Република България, но още по-смущаващото е, че хората, които стоят над кмета, чисто институционално, се допитват до него. За нас не е тайна, че сегашното положение е удобно за ГЕРБ – неслучайно нарекох действащите териториални директори „първа кръгова отбрана за властта”. Едни безгласни букви, които обират негативите. Непонятно е защо демократична партия не би желала да има плурализъм и конкуренция в местната политика. Дори смятаме, че ГЕРБ имат преимущество в подобна надпревара, все пак разполагат с голяма банка от кадри.

- Какви ще са механизмите, с които гражданите ще могат да искат отчет на тези кметове и ще могат ли те да бъдат отзовавани, ако не изпълняват обещаното пред своите избиратели? 

- А някой отзовал ли е кметът на Бургас за това, че не е оправдал нечии очаквания? Всички знаете кои са компетентни да осъществят контрол върху кмета – областният управител и Общински съвет.

Все пак да разясня. Кметът на общината, както и кметът на района се избират пряко чрез гласуване от населението за срок от 4 години. Кметът на общината има правомощия в рамките на цялата община, докато районните кметове и кметовете на кметствата изпълняват своите правомощия в рамките на съответните административно-териториални единици, за които отговарят и не могат да решават въпроси, излизащи от този предел.

Нашата идея е в надпреварата за районни кметове да се включат способни и наистина качествени хора, които са запознати с проблемите на дадения район и имат желанието да работят съвместно с населението.

- Все пак какво Ви накара да искате промяна на настоящото положение?

- Този въпрос беше дискутиран дълго време сред представителите на нашия комитет. Катализаторът лично за мен беше това, че, когато приемахме Бюджет 2019 година, в залата на Общински съвет – Бургас, нямаше нито един териториален директор, което показва тоталнатата неангажираност на тези хора. Ние искаме по-ефективно управление, съобразено с нуждите на конкретния район, както и това гражданите да избират и контролират пряко повече длъжности в местното управление.

- Ако в подписката се, която инициирахте в Бургас, се подпишат необходимия брой граждани, Общинският съвет ще бъде ли задължен да гласува тази промяна?

- ИК „За развитие на местната демокрация” ще внесе подписката на вниманието на Общински съвет и кмета на общината за разглеждане и решение, съгласно Закона за прякото участие на гражданите в държавната власт и местното самоуправление. Така че всичко ще бъде в техни ръце. Минималният изискуем брой подписи е 50, ние вече имаме много повече.

- Заговори се за обединение на дясното пространство за участие в евроизборите с обща листа. Ще се случи ли това и ще обедини ли дясно мислещите?

- В момента сме обединени от обща кауза, кореспондираща с общите ни демократични възгледи. На местно ниво не сме обсъждали повече от това.

Източник: Burgasnews

Автор: Екатерина КАПРОВА

 

Споделете в:

Последвайте ме в

Социалните мрежи!