Събития

Какво се случва покрай мен

Живко Табаков взе участие в откриването на Concours Mondial de Bruxelles 2016 в Пловдив

Живко Табаков взе участие в откриването на Concours Mondial de Bruxelles 2016 в Пловдив

Съветникът на министъра на туризма Живко Табаков взе участие в официалната церемония по откриването на двадесет и третото издание на най-престижния световен конкурс за вино Concours Mondial de Bruxelles 2016. Събитието се състоя днес в Палата 6 на Международния панаир в Пловдив и ще продължи в рамките на три дни. Той прочете поздравителен адрес от името на министъра на туризма Николина Ангелкова, като изрази надежда, че домакинството на подобен конкурс ще спомогне България и регионът да станат все по-търсени туристически дестинации.

Конкурсът се провежда за първи път в България с 8750 проби вина от 51 държави. Броят на българските вина, които ще се включат в надпреварата, е рекорден. Над 260 проби на родни производители ще бъдат дегустирани от международното жури. По данни на организаторите на миналогодишния конкурс, българските проби са били 80, като 42 % от тях са спечелили златни и сребърни отличия, с което са регистрирали своеобразен рекорд за българския винен бранш.

В дегустационните комисии на световния конкурс се включват 320 водещи еножурналисти, сомелиери, търговци на вино и енолози от 52 държави. 40 от тях са български дегустатори. Всички те ще имат възможност да опознаят и част от туристическите атракции в региона и да се докоснат до древната история на най-живия град в Европа – Пловдив.

23-тото издание на световноизвестния винен конкурс се организира от "Пробежекс" в сътрудничество с Община Пловдив, Министерството на туризма, Министерството на земеделието и храните и Националната лозаро-винарска камара.

Споделете в:

Последвайте ме в

Социалните мрежи!