Новини

Какво се случва покрай мен

Живко Табаков: За целогодишния туризъм е важно и потреблението от страна на българските туристи

Живко Табаков: За целогодишния туризъм е важно и потреблението от страна на българските туристи

„Една от най-големите ни възможности за развитие на целогодишен туризъм е потреблението от страна на българските туристи. Затова Бургас залага много на развиването на крайноседмичния туризъм. За туристическия отрасъл той е от голямо значение, тъй като е свързан с ползването на редица основни и допълни туристически  услуги – транспорт, настаняване, хранене, развлечения и др. Искам да подчертая, че българският турист е изключително критичен към продукта, който се предлага, но започна да забелязва старанието на бизнеса”. Това коментира в ефира на Общинско радио Бургас Живко Табаков, общински съветник от РБ и председател на Комисията по туризъм към ОбС-Бургас.

Табаков изрази мнение, че Бургас е готов да посрещне Лято 2017 г., след като преди месец е била приета и Годишната програма за общинска туристическа реклама, която дава ясна визия за това как ще се рекламира общината и през какви маркетингови инструменти.

„За съжаление бургаският бизнес все още няма нужното самочувствие, има притеснения да споделя с какви туристи работи, каква е заетостта на хотелите. Нямам отговор какви са реалните причини за това, но до 2019 г., като председател на Комисията по туризъм, ще работя да сваля тези граници между нас. Само по този начин ще получим реална картина къде се намираме – кои са нашите силни и слаби страни. Важно е бизнесът да задържи качеството, но да обърне сериозно внимание на ценовата си политика. За да имаме качествен персонал, трябва да го поощрим с подобаващо заплащане”, допълни още Табаков.

На въпрос как се е представила България на две от най-големите световни туристически изложения, провели се през месец март в Берлин и Москва, председателят на Комисията по туризъм към ОбС-Бургас отговори, че се наблюдава устойчив ръст на немски туристи. Големите германски туроператори съобщават за ръст в записванията между 22 и 45 %. Табаков посочи, че най-добрият турист за бизнеса е немският, тъй като планира своите почивки по-рано и обикновено записванията обхващат крилата на сезона. Този тип туристи започват да посещават страната ни още от месец май и остават тук дори и след края на активния летен сезон. „ДЕР туристик”, туроператорът, който през 2016 г. доведе 130 хил. туристи, сега изнесе данни, че за 2017 г. ще имат ръст на записванията до България с 26 % спрямо 2016 г.”, каза Живко Табаков.

От разговори с „Томас Кук” пък е станало ясно, че за миналата година са имали само 2 % рекламации от страна на записванията към България, което показва, че в някаква степен страната ни е успяла да съобрази ценова политика с качество на предлагания туристически продукт. Тези данни били индикация, че освен по-големия брой туристи, сме успели да подобрим и условията си.

По отношение на Русия, Табаков направи анализ, че очакваният ръст е 10 %. „На „Интурмаркет” в  Москва стана ясно, че руският турист търси възможност за културно-патриотичен туризъм у нас. Това е ново за мен и изключително перспективно в дългосрочните ни отношения с Русия. Друга любопитна новина е, че с ръководители на туризма на Урал и Алтайския регион са били договорени обмен на стажанти”, заяви Табаков.

Той отбеляза, че темата сигурност и тази година остава най-важната за летния сезон. Получено е уверението на директора на Областната дирекция на МВР в Бургас, че и тази година ще има командировани полицаи от Полша, Чехия и Румъния. „Само за миналата година около 1 200 000 румънски туристи са посетили страната ни. В предходни години, когато все още опознаваха България, те посещаваха основно Южното Черноморие, сега тенденцията е да почиват на север. Имаме индикации, че за Лято 2017 г. са се насочили към Слънчев бряг, Равда и Свети Влас. Ние трябва да се погрижим те и всички останали туристи да се чувстват сигурни в страната ни”, подчерта Табаков.

 

Споделете в:

Последвайте ме в

Социалните мрежи!