Новини

Какво се случва покрай мен

Живко Табаков: Законът е ясен - кметът може да ограничи замърсяването на въздуха в Бургас

Живко Табаков: Законът е ясен - кметът може да ограничи замърсяването на въздуха в Бургас

Кметът Димитър Николов е имал пълните правомощия да внесе предложение в Общински съвет за намаляване на вредните емисии от производителите, подчерта Живко Табаков

Кметът на Бургас има достатъчно големи правомощия, за да оказва контрол върху замърсяването на въздуха в Бургас. В това бе категоричен общинският съветник от ДБГ и кандидат за кмет на Бургас Живко Табаков по време на поредното предаване, свързано с проблемите на града ни. Тази седмица темата бе една от най-важните за всички бургазлии - Екология.

„Кметът има достатъчно големи функции за опазването на околната среда. От Община Бургас много често са се извинявали, че нямат правомощия за контрол над замърсителите. Мога само да обърна внимание, че в Закона за чистотата на атмосферния въздух, в чл. 9, ал. 5, е записано ясно: В зависимост от условията на територията на дадена община могат да бъдат определени по-строги норми за допустими емисии, за обекти и дейности в определени общини, райони или селища. Чл. 9, ал. 6, казва, че определянето на тези зони се определя от мотивирано предложение от страна на кметовете към министерството или общинските съвети. Всичко това означава, че кметът на Бургас Димитър Николов е имал пълните правомощия да внесе предложение в Общински съвет за намаляване на вредните емисии от производителите. Когато говорим за контрол, в чл. 19, ал. 2, е записано, че общинските органи и регионалните инспекции осъществяват контрол, свързан с чистота на въздуха. Това точно и ясно показва, че ако някой се извинява, че в Бургас има нещо, което да не могат да контролират, не отговаря на истината, защото им е дадено със закон”, коментира Табаков.

Кандидатът за кмет поясни, че чистота на въздуха е една от най-чувствителните теми за бургазлии. Той допълни, че по данни на СЗО в България на година загиват 10 000 души заради мръсен въздух - три пъти над средното за ЕС. Нееднократно страната ни водила негативните класации и са ни налагали санкции заради атмосферното замърсяване.

„Една от темите, която бургазлиите винаги повдигат, е свързана с промишлените замърсители – „Кроношпан”, „Лукойл” и др. При тях освен мирис, имаме и фини прахови частици. Тези компании са едни от най-големите в Бургас, дават работа на много хора и именно за това бе и нашето предложение за референдум за чистотата на въздуха. Така самите бургазлии трябваше да решат дали да се завиши контрола. Тогава колегите от ГЕРБ направиха всичко възможно да няма референдум, да се привлекат международни лаборатории, които да анализират чистота на въздуха”, сподели общинският съветник.

Той допълни, че не трябвало да се забравя и автомобилното замърсяване, защото анализите за Бургас показвали, че именно то е най-голямата причина за наличието на фини прахови частици.

„Преди известно време кметът Николов публикува анализ, в който бе написано, че откакто имаме интегриран градски транспорт, замърсителите в Бургас са занижили показателите си. Не мога да се съглася с това, защото поради сложността на транспортната схема и цената на автобусното билетче, бургазлии започнаха да използват много повече личните си автомобили. Печките с твърди горива също са голям замърсител на въздуха. Като общински съветници сме направили не малко в тази насока. Взехме решение да бъдат заменени много голяма част от тези отоплителни уреди с такива, които имат по-добри горивни камери. Остава неясно обаче дали самата Община ще може да приложи тези мерки и да убеди собствениците да заменят уредите си”, отбеляза още кандидатът за кмет на Бургас Живко Табаков.

 

Споделете в:

Последвайте ме в

Социалните мрежи!